Hopp til innhold

Imam advarer unge mot moskeer

Imam er kritisk til karismatisk muslimsk bevegelse som tiltrekker seg unge gutter. – De vet ikke hva de blir invitert til, advarer imamen.

Syed Ali Bukhari
Foto: Mehda Ghalegolabi / NRK

Les også: – Vi er ikke radikale

Imam ved Jamaat Ahle Sunnat-moskeen, Syed Ali Bukhari, er kritisk til at en muslimsk bevegelse aktivt inviterer unge menn til sine tablighi-moskeer i Oslo . Imamen beskriver bevegelsen som radikal, og mener menigheten representerer en retning innen islam som har støttet flere voldelige aksjoner i Pakistan.

– Ledelsen ved tablighi-moskeene vet hvordan de skal rive med seg folk, men ungdommene vet ikke hva de egentlig står for. Hvis de visste hvor radikal bevegelsen er, ville de trukket seg ut, sier Bukhari som også er imam ved Oslo kretsfengsel.

NRK har tidligere skrevet om misjonærene ved Aisha-moskeen i bydel Søndre Nordstrand i Oslo som aktivt oppsøker unge gutter, og inviterer dem til moskeen. Flere av guttene som har blitt en del av moskeen har bakgrunn fra småkriminelle miljøer.

Diskriminerende holdninger

Til NRK forteller ungdommene at misjonærene har diskriminerende holdninger til nordmenn og andre muslimske minoriteter som sjia- og ahmadiyya-muslimer.

En tidligere ungdsomsarbeider forteller også at personer med tilknytning til moskeen har et negativt kvinnesyn, svært ulikt det andre muslimer har.

Kvinner har heller ikke tilgang til moskeen.

PST overvåker moskeen

NRK vet at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) holder miljøet rundt moskeen under oppsikt, og at PST har besøkt moskeen uavhengig av NRKs oppslag.

Informasjonssjef i PST, Martin Bernsen, forteller at de er i dialog med mange ulike miljøer.

– De miljøene vi besøker er ikke nødvendigvis voldelige, men kan være viktige kilder til informasjon for å forebygge vold og radikalisering, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Benekter ekstremisme

Styreleder i Aisha-moskeen, Mukhtar Ahmad, benekter på det sterkeste at menigheten har ekstreme holdninger.

Mukhtar ahmad

Styreleder ved Aisha-moskeen, en av tablighi-moskeene i oslo, tar sterk avstand fra eksremise.

Foto: Kristine Næss larsen / NRK

Han kjenner heller ikke til at noen av misjonærene har hatt diskriminerende holdninger ovenfor kvinner, nordmenn og muslimske minoriteter.

– Hvis våre ungdommer har sagt ting, så kjenner ikke ledelsen til det. Men nå har vi blitt enig om at ingen skal gå ut og misjonere uten tillatelse fra en imam, og uten følge av en voksen, sier Ahmad

Ahmad sier at grunnen til at kvinner ikke har adgang til moskeen er mangel på plass. Han sier at moskeen ønsker å kjøpe et lokale til, slik at de kan lage en kvinneavdeling.

– Støtter terrorister

Moskeen i bydel Søndre Nordstrand tilhører Tablighi jamaat, en indremisjonsbevegelse med røtter i India.

Bukhari sier at tablighi-medlemmer har ved flere anledninger uttrykt støtte til terrorhandlinger.

Han sier at tablighi jamaat tilhører wahabi-retningen innen islam, en retning som han anser som svært radikal og som har stått bak flere terroraksjoner i Pakistan.

Men Ahmad avviser at moskeen tilhører Wahabi-retningen. Samtidig benekter han ikke Bukharis påstand om at tablighi-ledere selv har sagt at de er wahabister da bevegelsen oppstod. Men Ahmad sier at han ikke følger disse lederne.

Ekstremister bruker forskjellige navn

Ifølge Bukhari har mange tablighi-ledere sluttet å si at de tilhører wahabi-retningen fordi retningen har fått et negativt rykte i hjemlandet. Derfor bruker wahabister andre navn.

- Hvis du reiser til Pakistan i dag og sier at du er wahabi, vil folk kaste deg ut fra landsbyen sin, sier Bukhari.

Bukhari sier at ungdommer ikke vet at tablighi- bevegelsen tilhører wahabi-retningen. Han mener at hvis ungdommene fortsetter å være en del av miljøet, vil de til slutt ende opp med å bli wahabister.

En rapport fra Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) viser at det er flere eksempler på at jihadister først blir rekruttert via moskeer knyttet til Tablighi Jaamat og senere blir radikalisert.

Men i følge Mukhtar kan ikke moskéen deres i Oslo holdes ansvarlig for folk i Pakistan som misbruker ordet tablighi for å spre terrorisme.

– Vi bor i Norge, og kan ikke snakke på vegne av folk i Pakistan. Vi har skrevet på våre nettsider at vi tar sterk avstand fra all ekstremisme, sier Ahmad.

– Har dere kontakt med tablighi jamaat i Pakistan?

– Jeg har ikke det, og moskeen har ikke noe direkte kontakt. Hvis enkeltpersoner fra moskeen er i kontakt med Tablighi jamaat i Pakistan, kan man ikke knytte hele moskeen til dem, sier Ahmad.

– Muslimer må ta ansvar

Tidligere denne uken arrangerte Pakistans venner et seminar som tok opp rekruttering av norskpakistansk ungdom til ekstreme miljøer. PST-sjef Janne Kristiansen og likestillingsminister Audun Lysbakken holdt innlegg under seminaret.

Likestillingsministren sier på seminaret at muslimske miljøer har et særlig ansvar for å forebygge radikalisering av unge muslimer.

– Det er muslimske miljøer som har størst mulighet til å nå ut til ungdom og fange opp radikale tendenser hos dem. Derfor har muslimske miljøer et særlig ansvar for å forebygge radikalisering av unge muslimer, sier Lysbakken

LES: - Muslimer må gå i mot terror

LES: - Vi må lykkes sammen

Audun lysbakken

Likestillingsminister Audun Lysbakken mener muslimske miljøer har et særskilt ansvar for å forebygge radikalisering av unge norske muslimer.

Foto: Mehda ghalegolabi / NRK

Samtidig advarer han mot å gi muslimer et kollektivt ansvar for den islamske ekstremisme som han mener veldig få muslimer i Norge står for.

Lysbakken peker også på at storsamfunnet har et ansvar for å sørge for at ungdom ikke blir marginalisert, noe som kan forårsake ekstremisme.

– Den store forebyggingsjobben gjør vi ved å ha en god inkluderingspolitikk som gjør at alle føler seg hjemme i dette landet, sier Lysbakken

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

AKTUELT NÅ