Hopp til innhold

- Tusener å spare på pellets

Få norske bygg er til nå blitt varmet opp med trepellets, men nå begynner særlig storforbrukere å interessere seg for denne miljøvennlige varmekilden.

Vasking av vogntog

Kenneth Wollum i Rema 1000 vasker vogntog. Vannet er varmet opp med pellets.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Matvarekjeden Rema 1000 har spart store beløp på å fyre med pellets i stedet for strøm og olje i en vaskehall for vogntog på Langhus utenfor Oslo i vinter.

Kenneth Wollum vasker vogntog, utenpå og inni. Det går med mye energi til oppvarming og varmtvann.

Tusenvis av liter

- Jeg bruker vel 18 liter i minuttet. For å rengjøre hele vogntoget går det med tusenvis av liter, forteller han.

Rema brukte 40.000 liter fyringsolje i året , og en god del strøm, forteller sikkerhets- og vedlikeholdssjef Inge-Peter Myrmoen. Tidligere har de brukt over 400 000 kroner på oppvarming.

- Nå ser det ut som vi kan komme ned på 50 000 kroner i året, sier Myrmoen.

Inge-Peter Myrmoen i Rema 1000

- Det er nesten ikke til å tro, vi ser ut til å spare flere hundre tusen kroner i året på bytte fra oljefyring til pelletskjel i vaskehallen for vogntog på Langhus, sier Inge-Peter Myrmoen i Rema 1000.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Inntjent hele anlegget

Med støtte fra Enova er det nye pelletsanlegget inntjent på mellom tre og fem år.

Ikke alle pelletsanlegg gir like stor besparelse. Arne Weggum i Norsk Varme har levert anlegget til Rema 1000. - Det er først og fremst bedre husholdering med varmen og en mer effektiv måte å produsere på, sier han.

Pellets-silo

Siloen til venstre har plass til pellets for to års fyring.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Varmtvannet samles på en femtusenliters tank. Dermed kan fyrkjelen gå i flere timer og stå stille når vannet på tanken er blitt ordentlig varmt.

Enova betaler ut støtte til dem som vil skifte ut oljefyrkjelen med ny fornybar energi.

Fortsatt trått salg

Salget av pellets og pelletskaminer til privatpersoner går fortsatt trått. Derfor er det storforbrukerne som fører til at salget av pellets kommer til å øke kraftig, sier seniorrådgiver Roar Grønhaug i Enova.

- Det gir billigere varme, og det er jo en investeringskostnad som er noe høyere enn å investere i strøm eller annen type energi, sier han.

AKTUELT NÅ