Hopp til innhold

Følger ikke egne sykmeldingsregler

Norske statsråder er sykmeldt lenger enn de mener andre skal få lov til. Det provoserer Legeforeningen.

Magnhild Meltveit Kleppa

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) og de andre statsråde overholder ikke sine egne sykmeldingsoppfordringer.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Regjeringa og opposisjonspolitikerne har løftet fram det høye sykefraværet i Norge som et stort samfunnsproblem. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener blant annet at nordmenn sykmeldes på fulltid for lenge, og har derfor gitt sykefraværtssaken høy prioritet i tida framover.

Nå viser det seg at regjeringas egne medlemmer er sykmeldt svært lenge av gangen, selv om det strider mot reglene de selv vil innføre.

Ifølge regelverket skal man alltid tilstrebe delvis sykemelding, men mange av statsrådene er likevel borte i lengre perioder.

Sykmeldt, men på ferie

I dag kom samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) tilbake på jobb etter ei lengre sykmelding. I desember falt hun i ei trapp og skada ryggen. Hun ble først sykmeldt i fem dager, deretter ble perioden forlenga med tre uker.

Siste del av sykmeldingsperioden dro hun på ferie til utlandet. Utenlandsturen ble gjort etter samråd med lege. Ifølge Navs regelverk skal man ikke feriere utenlands mens man er sykmeldt uten legens anbefaling.

Alt dette skjedde mens regjeringa Kleppa er en del av går til krig mot det høye sykefraværet.

SE VIDEO:

Video nsps_upload_2010_1_7_19_47_21_184.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Glad for ordninga

Kleppa sier til NRK at hun er glad for at Norge har så gode ordninger for folk som er for syke til å arbeide.

- Jeg er glad for at vi i dette landet har ei sykelønnsordning som gjør at folk har trygghet selv om de er syke, sier hun.

Kleppa har ikke hatt delvis sykmelding, selv om Nav krever at det alltid skal vurderes. Dette gjelder også mange av de andre statsrådene som har vært sykmeldt i året som har gått.

Regjeringas eget regelverk blir dermed ikke brukt på regjeringas egne medlemmer.

Svensk modell

Det høye sykefraværet har vært en av regjeringas kampsaker i vinter. I november sa Jens Stoltenberg at han vil vurdere å innføre svenskenes normerte sykemelding.

Dersom denne ordninga ble innført, ville regjeringas sykmeldingsstatistikk sannsynligvis sett annerledes ut.

Magnhild Meltveit Klebba var borte i til sammen tre uker og fem dager, svenskene anbefaler ei uke til slike skader.

Justisminister Knut Storberget (Ap)

Justisminister Knut Storberget var borte fra jobb i etterkant av hijab-debatten i fjor.

Foto: Thomassen, Christian / SCANPIX

Knut Storberget ble sykmeldt i fire uker i forbindelse med hijab-bråket i fjor. Det svenske regelverket anbefaler imidlertid at det normalt ikke gis sykmelding for stressreaksjoner.

Tidligere statsråd i Nærings- og handelsdepartementet, Sylvia Brustad, var borte fra statsrådsjobben i to uker med isjias, ifølge svenskenes regelverk holder det med ei uke.

NRK har vært i kontakt med de berørte statsrådene og statsminister Jens Stoltenberg, og spurt om de forstår at enkelte reagerer på at regjeringas medlemmer ikke følger reglene.

- Svaret er nei, siden det gjelder forhold som er basert på legens vurdering i det enkelte tilfellet, lød svaret.

Legeforeningen reagerer

Legeforeningen synes det er påfallende at de som styrer, ikke selv lever opp til de løsningene de foreslår.

- De følger ikke selv opp det de vil at andre skal gjøre. Eksemplets makt er sterkt, men det bortfaller jo litt her, sier Knut-Erik Ånensen, lege ved Invivo medisinske senter.

Den siste tida har debatten gått om leger sykmelder for mange for lett. Men leder i Akershus legeforening, Arne Røde, mener statsrådenes sykehistorier viser at det ikke vil bli lett å kopiere svenskenes modell.

- Svenskene har holdt på i ti år med å redusere sykefraværet sitt, mens her i Norge skal vi nå gjøre det på én, to tre, sier Røde.

Legeforeningen mener at at statsrådene, i likhet med vanlige arbeidstakere, kan settes til alternativt arbeid slik at de ikke trenger å gå fulltidssykmeldt.

- Det er klart at en statsråd helt sikkert kan gjøre arkiveringsarbeid på Stortinget, selv om de ikke kan utøve jobben sin slik de gjør til vanlig, foreslår Anders Grøndahl, som er lege ved Invivo medisinske senter.

AKTUELT NÅ