Hopp til innhold

Stanset riving av verneverdig hus

Fortidsminnneforeningen i Oslo og Akershus stanset rivingen av et verneverdig hus ved å sette seg ned foran huset i protest.

Ingeborg Magerøy, fagkonsulent i Fortidsminneforeningen Oslo og Akershus, foran Nordli-bygningen

Ingeborg Magerøy.

Foto: Eirin Venås Sivertsen / NRK

Rivingen av den 220 år gamle bygningen «Nordli» er stanset.

Levende skjold

Inngangspartiet er rasert til pinneved, men resten av huset står fortsatt mens anleggsmaskiner gjør seg klar til å forlate tomten. Sørum kommune har vedtatt at bygget skal rives, men i dag måtte de stanse arbeidet etter at en representant for fortidsminneforeningen stilte seg opp foran gravemaskinen som levende skjold.

- Det er et ekstremt tilfelle dette. Saken viser så tydelig hvor hullene i kulturminneforvaltningen er, sier Ingeborg Magerøy, fagkonsulent i fortidsminneforeningen Oslo og Akershus.

Ordføreren aksepterer aksjonen

Ordfører i Sørum kommune, Hans Marius Johnsen (Ap)

Hans Marius Johnsen

Foto: Eirin Venås Sivertsen / NRK

- Det er slike aksjonsmåter som vi bare må akseptere. Folk som brenner slik for en sak, må få lov til å stille seg på trappa, sier ordføreren i Sørum kommune, Hans Marius Johnsen fra Arbeiderpartiet.

Han har utsatt rivingen til etter kommunestyremøtet på onsdag, fordi han mener det har kommet frem ny informasjon kommunen må ta stilling til før huset kan rives.

Kommunen ønsker å erstatte bygget med en kopi, og bruke huset til barnehage. Stridens kjerne handler om hvor mye det vil koste å rehabilitere bygget.

- Det går an å la bygningen stå der og gjøre utbedringer slik at det ikke detter sammen, men det er ikke det spørsmålet er om. Det skal jo være en barnehage der. Ideen om et forhistorisk senter tror jeg ingen ting på. Vi har bedre alternativer i Sørum.

Frykter likevel riving

Trebygningen «Nordli» spilte en stor rolle i den korte krigen mellom Norge og Sverige i 1814. Sten Sture Larre, styreleder i fortidsminneforeningen Oslo og Akershus er glad for dagens utsettelse, men frykter at huset likevel rives.

- Jeg frykter at man får en utsettelse noen dager og så vil man ikke ha kompetanse til å vurdere rapportene opp mot hverandre, sier han.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober