Hopp til innhold

Rasende u-land truer klimaavtalen

Skuffelsen er stor over klimaforliket, og noen u-land truer med å stemme imot.

Kaos på Bella-senteret
Foto: Kristin Granbo / NRK

To år med langdryge forhandlinger endte med en utvannet klimaavtale forhandlet fram av USAs Barack Obama i København, men for at den skal bli bindene må alle land godkjenne den.

LES: Dette er København-avtalen

SE: Direkte fra møtet i København

Kaller avtalen forræderi

Møtene for å drøfte avtalen, både blant G77-landene og i plenum, fortsatte utover natten.

Tidlig lørdag morgen tok Danmarks statsminister og møteleder Lars Løkke Rasmussen en pause etter sterk motstand fra flere land mot det foreliggende avtaleutkastet.

Møtet sto i stampe da flere land, blant dem Venezuela, Bolivia og Sudan, sa at dokumentet er uakseptabelt fordi det mangler konkrete mål for utslippskutt.

Lars Lokke Rasmussen

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen er redd avtalen vil gå i vasken.

Foto: Christian Charisius / Scanpix/Reuters

Pausen ble tatt for å vurdere hvilke alternativer man har etter nærmere to døgn med sammenhengende debatt. Rasmussen sa at det kunne se ut som det ikke er enighet og at avtalen ikke blir vedtatt.

Reaksjonene blant mange av de fattige landene i G77-gruppen er sterke, og under møtet gav noen av dem klare signaler om at de gjerne ville stemme imot avtalen som krever enstemmighet.

– Vår framtid er ikke til salgs. Jeg beklager å meddele dere at Tuvalu ikke kan akseptere dette dokumentet, sa Ian Fry fra den lille øystaten i Stillehavet som ligger an til å forsvinne i havet om havnivået stiger så mye som fryktet.

Fry kalte dokumentet et forræderi av bibelske proporsjoner.

– Det ser ut som vi er blitt tilbudt 30 sølvpenger for å forråde vårt folk og vår framtid, sa han til kraftig applaus i salen.

Stoltenberg ikke fornøyd

Tidligere sa forhandlingslederen for G77, sudanske Lumumba Di-Aping, at han ikke støtter enigheten som han mener setter verdens fattige i en verre stilling. Men han gikk ikke så langt som å si at han ville stemme imot.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) var misfornøyd med flere punkter i det som er det sannsynlige utfallet av København-møtet, men vil likevel ha et vedtak på plass.

– Den er et viktig skritt framover for å redusere verdens utslipp av klimagasser. Avtalen er svakere enn det vi og andre har arbeidet for, men jeg mener likevel det er riktig å få en avtale nå så vi kan fortsette arbeidet, sa Stoltenberg før han reiste hjem natt til lørdag.

Obama unngikk stormen

Obama reiste hjem fredag kveld for å rekke fram til Washington før en snøstorm stenger alle regionens flyplasser. Men i løpet av de 15 timene han var i København, førte han et frenetisk diplomati.

LES: Obama: - Dette kom ikke lett

Han møtte Kinas statsminister Wen Jiabao to ganger, først på tomannshånd, og senere da han kom til et møte med Wen og fant ham sammen med lederne for India, Sør-Afrika og Brasil.

Barack Obama returnerer fra klimatoppmøtet i København

Barack Obama ankommer Andrews Air Force Base etter møtet i København.

Foto: Alex Brandon / Scanpix/AP

– Vi har kommet et langt stykke, men vi har fortsatt en lang vei å gå, sa han til forsamlingen i plenum da det var klart at de fem landene var enige etter at Kina godtok større åpenhet og overvåking av utslippsreduksjonene.

Langt fra perfekt

Forbundskansler Angela Merkel og statsminister Gordon Brown var blant dem som uttrykte lunken støtte til avtalen som USA, Kina, India, Brasil og Sør-Afrika forhandlet fram sent fredag kveld.

Merkel sa hun støttet avtalen, men at det var med blandede følelser.

– Vi har tatt ett skritt, men vi hadde håpet vi kunne ta flere, sa den tyske kansleren.

Da EU-formann, statsminister Fredrik Reinfeldt, presidenten i EU-kommisjonen, José Manuel Barroso, holdt pressekonferanse litt senere, uttrykte de også lite begeistring.

– La oss være ærlige, dette er ikke en perfekt enighet. Den fjerner ikke klimapresset, klimatrusselen mot menneskeheten, sa EU-formann, statsminister Fredrik Reinfeldt på en pressekonferanse natt til lørdag.

LES: Dette er klimaforhandlingene 2009