Hopp til innhold

Norsk barnetrygd for 130 millioner til Polen

Eksporten av norsk kontantstøtte og barnetrygd til Polen er doblet på ett år og utgjør tilsammen minst 130 millioner kroner.

 

Polske mødre og barn. Illustrasjonsbilde.

Opptog i Warzawa på morsdagen.

Foto: ALIK KEPLICZ / AP

Forutsetningen er at arbeiderne betaler trygdeavgift til Norge.

På grunn av EØS-avtalen, får konene til over 2.000 polske arbeidere i Norge 55.000 kroner i året i norsk støtte og trygd, selv om de aldri har satt beina på norsk jord.

- En gavepakke, sier Joanna Grzeskwiak i polakkformidling.no

- Kona kan være hjemme med barne. Hun trenger ikke gjøre mye, sier hun.

Les også: - Hinsides all forstand

Stadig flere

En gavepakke fra den norske stat til familiene til polske arbeidsinnvandrere med medlemskap i folketrygden. Stadig flere polakker oppdager mulighetene for å dra nytte av norske velferdsordninger

I fjor mottok over 2300 polske familier kontantstøtte eller barnetrygd. Det er en dobling fra året før, og jungeltelegrafen går, forteller Joanna Grzeskwiak

- 99 prosent av alle som reiser vet hvilke rettigheter de har og hva de kan få.

- Hvor mange søker?

- Jeg vil si 80 prosent, sier hun.

Som en gjennomsnittslønn

I Polen ligger gjennomsnittslønna på omlag 55.000 kroner. Ved å fylle ut en egenerklæring kan en polsk familie motta minst like mye skattefritt i norske trygder. og staten kan ikke kontrollere opplysningene, innrømmer direktør i NAV, Hilde Olsen.

- Vi har dårlige kontrollmuligheter når det gjelder kontantstøtte. Hjemlandet har ofte få opplysninger om hvilke barn som går i barnehage og hvor lenge de er der hver dag.

37.000

Minst 37.000 arbeidsinnvandrere fra EØS-landene har rett til barnetrygd og kontantstøtte fra Norge. Eksporten av velferd, bekymrer høyreleder Erna Solberg.

- Regjeringen må gjennom dette og gjøre opp status. Deretter må den komme til Stortinget så vi kan diskutere det, sier hun.

Les også: - Hinsides all forstand

Les også: Frp imot velferdsordning

AKTUELT NÅ