Hopp til innhold

Denne kan skape problemer i havet rundt Svalbard

Dersom snøkrabben får fotfeste i havet rundt Svalbard, kan den gjøre stor skade på det sårbare dyrelivet.

Snøkrabbe

Snøkrabben er noe mindre enn kongekrabben, men kan skape tilsvarende problemer i havet.

Foto: Jan H. Sundet / Havforskningsinstituttet

For første gang har forskere fanget en snøkrabbe i farvannene rundt Svalbard. Krabben ble fanget i en teine under et forskningstokt i begynnelsen av september.


Den enslige krabben ble tatt øst for Svalbard på 78 grader nordlig bredde, skriver Havforskningsinstituttet på sine nettsider.


Krabben ble tatt på 320 meters dyp, og det er andre gang en snøkrabbe er funnet i farvannene rundt Svalbard. Tidligere har en snøkrabbe havnet i nota til fiskere i det samme området.

Spiser bunndyr

Snøkrabben, som blir mellom 1 og 1,5 kilo tung, er mindre enn den mer kjente kongekrabben.

Den er likevel en invaderende art, som kan skape de samme problemene i farvannene rundt Svalbard som kongekrabben gjør langs norskekysten.

– Snøkrabben spiser de samme bunndyrene som kongekrabben. I tilfellet med kongekrabben ser vi at den har ført til store endringer i bunndyrenes sammensetning langs kysten, sier Jan H Sundet, seniorforsker ved Havforskningsinstituttet til NRK.

Vil bevare Svalbard

Han regner med at vi vil få se flere snøkrabber rundt Svalbard, og tror denne krabben vil spre seg lenger nord enn det kongekrabben har.

Snøkrabben sprer seg saktere enn kongekrabben, men Sundet mener likevel det er viktig å følge godt med, siden krabben kan ha stor effekt på det sårbare økosystemet rundt Svalbard.

– Svalbard er som en stor nasjonalpark, og det er en ønske om at Svalbard skal bevares som naturområde, sier Sundet.

Han mener det likevel er for tidlig å bli bekymret for spredningen av krabben.

Snøkrabbefiske

Krabben ble tatt i en teine om bord på forskningsskipet «Helmer Hanssen» ved Svalbard.

Foto: Jan H. Sundet / Havforskningsinstituttet

I ballastvann til Barentshavet

Snøkrabben er utbredt i Stillehavet fra Japan til Beringstredet, og i Atlanterhavet fra Cape Cod til de arktiske farvannene langs Vest-Grønland.

De første observasjonene av snøkrabber øst i Barentshavet ble gjort allerede på 90-tallet, og i dag er det en tallrik populasjon der med milioner av krabber.

– Vi er usikre på hvordan den har kommet dit. Den kan enten ha kommet med ballastvann, eller den kan ha vandra inn i Barentshavet fra Beauforthavet, sier Sundet til nettsiden.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark