Hopp til innhold

Politikerne i Alta ber rådmannen om kuttliste

Politikerne i Alta vil ikke vente til etter valget med upopulære økonomiske avgjørelser. Formannskapet har derfor bedt rådmannen om en kuttliste til kommunestyremøtet i juni.

skoler og sykehjem kan bli lagt ned i kommune

Alta kommune må spare 40 millioner. Formannskapet har derfor bedt rådmannen om en kuttliste.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

Alta kommune må spare inn 40 millioner for å komme i balanse.

– Det som er viktig er å få lagt det fram før valget de tankene som rådmannen har. Alle har friskt i minne ap og Sv to dager etter forrige valg valgte å innføre eiendomsskatt i hele Alta kommune. Nå må alternativene på bordet, sier Høyres Arnt Ivar Pedersen.

Må spare 40 millioner

Bjørn Atle Hansen

Rådmann i Alta, Bjørn Atle Hansen, forteller at for å spare inn 40 millioner, så må de avvikle virksomhet i kommunen.

Kuttlista fra rådmannen har politikerne stemt ned tidligere, i juni får de den igjen på bordet. For i tillegg til å omorganisere egen drift, må det hardere lut til for å spare nok.

– For å spare inn de 40 millionene, så må man avvikle virksomhet. Da er en nødt til å ta en titt på skolestrukturen igjen, og se på helse og sosial, og hvordan vi organiserer driften på sykehjemmene, sier rådmann i Alta, Bjørn Atle Hansen.

– Få som tenker på fellesskapet

Allerede for ett år siden burde politikerne i Alta hørt på rådmannen og gjort økonomiske kutt. Det mener KrF-politiker Knut Klevstad.

Han mener at politikerne har ikke tatt nok ansvar for økonomien.

– Det har vært for mye posisjonering fram mot valg. Det er lite ansvars- og fellesskapstanke for Alta kommune, sier han.

Og Klevstad har sine tvil om han og de andre politikerne klarer å enes om hva som er den riktige økonomiske medisinen for Alta.

Håper på økonomidebatt

Geir Ove Bakken

Alta-ordfører Geir Ove Bakken.

Foto: Helga Bones / NRK

Ordfører Geir Ove Bakken håper likevel at det blir en økonomidebatt i vår, til tross for at det er valgår.

– Her er det opp til et felles formannskap å ta de nødvendige beslutningene. Det er ingen tvil om at vi har en anstrengt kommuneøkonomi. Det er litt seint å vente til høsten 2012. Vi prøver å ta inn så mye på driften som er mulig, men jeg håper vi tar en økonomidebatt i vår også. Jeg tror det er nødvendig, selv om det er valgår, sier han.