Hopp til innhold

Henter strøm fra Melkøya

Kraftsituasjonen i Nord-Norge er svært sårbar etter at det ble feil på linjen mellom Ofoten og Kvandal. Strøm fra Melkøya er en midlertidig løsning.

Melkøya

Statoils gasskraftverk på Melkøya leverer nå 20 MW av sin totale kapasitet på nettet for å sikre strømforsyningen i Finnmark.

Foto: Allan Klo

420 kilovolts-linja mellom Ofoten og Kvandal fikk rundt 10.30 onsdag formiddag en feil og er ute av drift.

Statnett forteller onsdag kveld at kraftsituasjonen er svært sårbar i Nord-Norge etter bruddet på Statnetts kraftledning.

Kobler inn Melkøya

Kraftlinja Ofoten-Kvandal

Dette fasebruddet på 420 kilovoltslinja Ofoten-Kvandal fører til at strømkunder kan miste strømmen i perioder.

Foto: Statnett

Statoils gasskraftverk på Melkøya leverer nå 20 MW, nærmere ti prosent, av sin totale kapasitet på nettet for å sikre strømforsyningen i Finnmark.

– Statnett har mannskaper i området for raskest mulig å utbedre feilen, men dette kan likevel ta flere dager. Det er sterk vind i området og svært kaldt, skriver Statnett i en pressemelding.

Statnett har fått myndighetenes tillatelse til å anmode om at Statoils gasskraftverk på Melkøya ved Hammerfest kobles til det ordinære strømnettet med 20 MW av sin produksjon for å sikre strømforsyningen i Finnmark.

Senest 28. januar i år var linjebrudd årsaken til strømstans som rammet flere tusen kunder i Troms og Finnmark.

Kan bli utkoblinger

Problemer med høyt trykk på Statnetts kabler i Skjomen utenfor Narvik medførte i tillegg onsdag ettermiddag at man måtte redusere belastningen på forbindelsen mellom Skjomen og Narvik.

– Dette har ført til at strømforsyningen i Nord-Norge er ytterligere svekket, forteller Statnett. 

De kan fortsatt ikke utelukke at det kan bli nødvendig med sonevise utkoblinger av strøm i deler av Nord-Norge nord for Tysfjord i Nordland i perioder fra torsdag morgen. Men foretaket understreker at alt vil bli gjort for å unngå dette.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark