Hopp til innhold

Statnett skrinlegger sjøkabel

Sjøkabel er ti ganger dyrere enn luftkabel. Dessuten gir det usikker strømforsyning, hevder Statnett.

420 volts kraftlinje mellom Balsfjord og Hammerfest
Foto: Illustrasjon / Statnett

Statnett fikk pålegg fra NVE om å også utrede sjøkabel når de vil bygge ny 420 volts kraftlinje mellom Balsfjord og Hammerfest. Det på grunn av at kraftlinja vil ramme tretti reinbeiteområder.

Utredninga av sjøkabel er ikke ferdig før til våren, men allerede nå fastslår Statnett at løsninga både blir for dyr og for dårlig.

Usikker

Det blir en usikker strømforsyning til 30 milliarder kroner, hevder Statnett. Det er ti ganger mer enn det en luftkabel koster. Statnett gravlegger dermed kravet om sjøkabel til Hammerfest.


– Jeg vil ikke være bastant, men når det er snakk om en sjøkabel som ikke vil dekke de behov vi har. Og i tillegg er ti ganger så dyrt, så peker jo det i retning av at det ikke er noen klok løsning, sier informasjonssjef i Statnett, Tor Inge Akselsen.


– Det som er verre er at man gjennom disse utredningene får et inntrykk av at det kan være mulig å løse det med jordkabel eller sjøkabel. Og det tror jeg ikke det er! Derfor er det unødvendig å gjøre så store operasjoner som sannsynligvis ender opp med at dette ikke lar seg gjøre, sier direktør i Alta kraftlag, Per Erik Ramstad. Han mener utredninga av sjøkabel er sløsing med tid.

Folkeretten

– Dersom en sjøkabel ikke kan bygges fordi den blir for dyr og for dårlig, må hele linjeutbygginga skrinlegges, sier reindriftsadvokat Geir Haugen som representerer sju av reinbeitedistriktene som rammes.

– Det er tross alt NVE og eventuelt Olje- og energidepartementet som avgjør det hele. Og blir det for dyrt for Statnett, må de jo bare droppe hele prosjektet, sier Haugen.

Denne saken ser de som en viktig prøvestein i forhold til folkeretten.

– Skulle vi til slutt tape i Høyesterett, vil vi bringe den inn for en internasjonal domstol, sier Haugen.

Den 420 kilovolts kraftlinja skal stå ferdig om sju år.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.