Hopp til innhold

Gir fjordfolket rett til fisken

Fiskerne i Finnmarksfjordene gis førsteretten til fisken i sine nærområder. Men forslaget er svært kontroversielt.

Fjordfiskere i Vestertana: Jan Larsen, Trygve Larsen og Reidar Larsen.
Foto: Thor Thrane / NRK

Dette kom frem da det såkalte Kystfiskeutvalget la frem sin innstilling i Vestertana i dag. Utvalget er satt ned for å utrede hvilke rettigheter folk langs fjordene har til fisken i sine nærområder.

Egen fiskesone

- Det blir opprettet en egen fiskerisone, kalt Finnmarkssonen. Den innebærer at folk som bor i fjorder og langs kysten i Finnmark har en særlig rett til fiske. Det blir også overført forvaltningsansvar til et fylkesnivå, sier Carsten Smith, som leder utvalget.

Den nye fiskerisonen, som omfatter fjordene og de kystnære områdene, skal forvaltes på samme måte som Finnmarkseiendommen, det vil si med et styre der Fylkestinget og Sametinget oppnevner tre representanter hver.

Men forslaget er slett ikke ukontroversielt. Blant de som reagerer kraftigst er leder i Norges Fiskarlag, Reider Nilsen.

- Det ligger an til en full splittelse av Fiskeri-Norge  hvis noe av dette får gjennomslag, sier han til fiskaren.no.

- Kulturbevarende

Ingen skal behøve å kjøpe kvoter, og kvotene kan heller ikke selges videre. Retten til å fiske gjelder både samer og andre.

- Begrunnelsen er at under en hver omstendighet må disse reglene lages om områderettigheter, fordi samene bor sammen med den øvrige befolkning. Dessuten er det en alminnelig oppfatning at dette er det mest rimelige. Fra vårt ståsted er dette også det som vil være mest kulturbevarende for kystkulturen i Finnmark, sier Smith.

- Siste sjanse

Likevel understreker Carsten Smith at utvalgets arbeid har vært viktig for å gjøre opp for fornorskningen samene har blitt utsatt for.

- Dette er den siste sjanse staten har til å rette opp skadevirkningene fornorskningspolitikken har hatt, påpeker Smith.

Overlevert til ministeren

Under møtet i Vestertana ble utvalgets utredning også overlevert fiskeriminister Helga Pedersen.

- Et viktig arbeid er avsluttet. Jeg føler meg trygg på at innstillingen vil bidra til kunnskap og konstruktiv debatt, sier Pedersen.

Innstilllingen skal nå ut på høring.

Les utdrag av rapporten her

Flere nyheter fra Troms og Finnmark