Hopp til innhold

Henlegger saken mot Solum Larsen

Statsadvokaten mener det ikke ført bevis for voldtekt og henlegger saken. – Han håper nå at han kan legge saken bak seg og sakte, men sikkert gå videre, sier Solum Larsens advokat.

Helge Solum Larsen Venstre

Daværende nestleder i Venstre, Helge Solum Larsen, er anmeldt for voldtekt av en kvinnelig deltaker på partiets årsmøte i Rogaland på Sand i februar.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Førstestatsadvokat Harald Grønlien har onsdag henlagt anmeldelsen mot den tidligere Venstre-polikeren Helge Solum-Larsen.

Den daværende nestlederen i Venstre ble anmeldt for voldtekt av en kvinnelig deltaker på partiets årsmøte i Rogaland på Sand i februar.

Saken er i dag henlagt på grunn av bevisets stilling.

– Jeg er glad og lettet for at denne vanskelige saken nå endelig har kommet til en avgjørelse, sier Solum Larsens advokat, Inger Marie Sunde, til NRK.

– Min klient håper nå at han sakte, men sikkert kan legge saken bak seg og gå videre, fortsetter hun.

(artikkelen forsetter under bildet)

Politi fotograferer ved Ryfylke Fjordhotel

Politiet sikret bevis ved Ryfylke Fjordhotell der den påståtte voldtekten skulle ha skjedd.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Beviskravene oppfylles ikke i saken

I en pressemelding skriver statsadvokaten at påtalemyndigheten må være overbevist om at både de objektive og subjektive vilkårene for straff er til stede om det skal tas ut tiltale.

Han må også være av den oppfatning at straffskylden kan bevises i retten.

– Nevnte beviskrav kan etter statsadvokatens syn ikke oppfylles i saken, skriver Grønlien.

Statsadvokaten har vurdert saken både i forhold til straffebestemmelsene om forsettlig voldtekt og bestemmelsene om grovt uaktsomt voldtekt.

Trakk seg fra alle verv

Helge Solum Larsen som på det aktuelle tidspunktet var nestleder i Venstre trakk seg fra alle verv i partiet etter at den 17 år gammel jenta anmeldte ham for voldtekt.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Ryfylke Fjordhotel

Helge Solum-Larsen erkjente at han hadde hatt sex med jenta på hotellrommet, men avviste at det dreide seg om voldtekt.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Den unge jenta var medlem av Unge Venstre i Rogaland. Hendelsen skjedde på et hotellrom under årsmøtet. Solum-Larsen erkjente at han hadde hatt sex med jenta, men avviste at det dreide seg om voldtekt.

Det ble likevel tatt ut siktelse for voldtekt av Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

Inger Marie Sunde

Solum Larsens advokat Inger Marie Sunde sier hun er glad og lettet over at en avgjørelse har falt i saken.

Foto: Anders Fehn / NRK

Solum-Larsen er for tiden hundre prosent sykemeldt og ønsker derfor ikke å uttale seg om henleggelsen, opplyser advokaten hans, Inger Marie Sunde til NRK.

– Hvordan har denne tiden vært for Solum Larsen?

– Det faktum at han fortsatt er 100 prosent sykemeldt og at han av medisinske årsaker overhodet ikke kan si noe om denne saken, sier litt om hvilken forferdelig belastning dette har vært for ham, sier Sunde.

– Jenta er knust

Bistandsadvokaten til den 17 år gamle jenta forteller til NRK at klienten hennes er helt knust etter avgjørelsen til statsadvokaten .

– Hun har fortalt sannheten fra dag en. Hun har fastholdt hele tiden det hun sa i februar. Hun mener helt klart at her er det en mann som har begått et alvorlig overgrep mot henne, sier Berit Johannessen.

– Dette har resultert i at hele hennes ungdomstid nå har blitt ødelagt. Hun sitter med følelsen av at han kan slippe unna, legger bistandsadvokaten til..

De vil nå vurdere om de skal anke avgjørelsen og har tre ukers klagefrist.

Solum Larsens advokat håper ikke saken blir anket.

– Men ut ifra henleggelsesgrunnlaget kan man sånn sett frykte at en anke kan komme. Men det får vi bare vente og se. Vi forholder oss til at det ennå ikke er helt avklart, sier Sunde.