Hopp til innhold

Her får han bot for å sykle på rødt lys

Oslo kommune og oslopolitiet skal fremover ha felles kontroller mot sykling på rødt lys og parkering i sykkelfelt.

Gir forelegg til syklister

SE VIDEO: Se reaksjonen til syklist Ola Bakken når han får forelegg for å sykle på rødt lys. Foto: Birgitte Wold Ingebretsen.

– Jeg har nå fått 900 kroner i forelegg for å ha kjørt på rødt lys på sykkel, sier syklist Ola Bakken oppgitt.

Han sykler til jobb hver eneste dag, men denne morgenen har den vanligvis friske starten på dagen fått en litt sur vending.

– Jeg så meg til siden og sjekket at det ikke kom noen biler. Jeg synes at politiet burde bruke ressursene sine på viktigere ting enn dette, sier Bakken.

I ukene fremover kan det imidlertid svi i lommeboka til både syklister og bilførere. Oslo kommune og oslopolitiet skal gjevnlig ha felles kontroller mot parkering i sykkelfelt og sykling på rødt lys.

Vil bedre disiplinen

– Vi trenger å få bedre disiplin på de forskjellige trafikantgruppene. Politiet skal passe på at ingen sykler på rødt lys og kommunen passer på at folk ikke parkerer i sykkelfeltene, sier miljøbyråd Ola Elvestuen.

Kontrollene vil bli gjennomført i sentrum og på steder hvor det er mye syklister og biler, som Karenslyst allé og Grønlandsleiret.

Ola Elvestuen

Byråd Ola Elvestuen mener bilister og syklister trenger å få bedre disiplin.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

– Jeg er sikker på at disse kontrollene over tid gir en positiv effekt, sier Elvestuen.

Hensikten med kontrollene er å informere om de farlige situasjonene som kan oppstå. Både når syklister plutselig tvinges ut i veibanen fordi en bil står i sykkelfeltet, eller faren når syklister sykler på rødt lys.

Mange ulykker

I løpet av morgenrushet tirdag gir politibetjent Øyvind Strand flere syklister forelegg.

– Jeg får veldig forskjellige reaksjoner fra folk jeg stopper. Noen har stor forståelse for at politiet må ta tak i syklistene på lik linje med bilistene, mens andre blir sure og mener at politiet bør gjøre helt andre ting, sier han.

Strand mener det er viktig å passe på at syklistene følger reglene.

– De er en del av det komplekse trafikkbildet i byen og når de ikke forholder seg til de vanlige trafikkreglene kan det gå dårlig.

I fjor hadde var det syv dødsulykker i trafikken i Oslo, og fire av de omkomne var syklister.

Politibetjent

Politibetjent Øyvind Strand.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

– Jeg vil absolutt si at det er viktig å sørge for at syklistene overholder reglene, sier Stand.

Sykler på rødt hver dag

Syklist Ola Bakken tror det er veldig vanlig at syklister kjører på rødt lys.

– Jeg sykler på rødt hver dag, som mange syklister gjør når de skal frem i trafikken, men jeg ser meg for, presiserer han.

Bakke godtar boten han får av politiet, men er ikke spesielt fornøyd.

– Det er irriterende økonomisk og det er også irriterende på prinsipielt grunnlag. Hvis man har et veldig regulert sykkelsystem, som de har i København og Amsterdam så kan det fungere å gi bøter, men ikke her, sier han.