Hopp til innhold

Frafaller tiltale i Therese-saken

Tiltalen mot Thomas Quick i Therese-saken frafalles, opplyser svensk påtalemyndighet.

Thomas Quick under rettsaken i 1994

Thomas Quick under rettsaken i 1994.

Foto: PRESSENS BILD / Scanpix

Quick innrømmet å ha drept jenta og påsto han hadde skjult liket i Marker i Østfold. Han ble dømt for dette i 1998, men har siden trukket tilståelsen.

Ringetjern i Marker ble pekt ut som åsted hvor Quick hadde dumpet liket, og politiet tømte vannet i etterforskningen som fulgte.

Se video:

Video nsps_upload_2010_3_19_14_17_33_29.jpg
Therese Johannessen

Therese Johannessen.

Foto: HO / Scanpix

Drapssaken uoppklart

– Det finnes ingen beviser for at Quick har drept Therese, sier svensk påtalemyndighet nå.

– Tiltalen er forkastet og jeg er dermed i praksis frikjent, skriver Quick, eller Sture Bergwall som han nå kaller seg, på sin twitter-side.

Dermed er drapssaken uoppklart.

– Det finnes ingen bevis som direkte binder Bergwall til saken, opplyser Olle Sohlberg fra påtalemyndigheten i en pressemelding tirsdag.

Quick har tidligere hevdet at han drepte og begravde to av ofrene sine i Marker i Østfold. Han ble til sammen dømt for tre drap i Norge; Therese Johannessen, som forsvant fra Fjell i Drammen sommeren 1988, i tillegg til Trine Jensen i 1981 og Gry Storvik i 1985.

Nå er altså dommen og ny tiltale i Therese-saken endelig lagt bort.

Utredning fra 2006

I september i fjor ble det kjent at Svea hovrett i Sverige hadde besluttet at Thomas Quick/Sture Bergwall, fikk Therese saken gjenopptatt.

Men det var allerede i 2006 at advokat pelle Svensson satte sammen en utredning sammen med pårørende som antydet at det kunne ha blitt begått feil av påtalemyndigheten og politi under rettsaken mot Quick.

– Vi har gått igjennom samtlige dokumenter i alle drapssaker Quick har tilstått, vært mistenkt for, og de han er dømt for. Det er bare ett fellestrekk: Quick kan ikke ha drept noen av dem han hevder han tok livet av, konkluderte utredningen.

Overgrep under oppveksten

Under rettssaken mot Quick forklarte hans psykoterapeut at Quick begikk drapene på grunn av overgrep fra foreldrene under oppveksten.

I materiale som nylig ble funnet i Sundsvall er det blant annet fjorten avhør med Quicks søsken. Der tilbakevises hans forklaringer om vold og overgrep i hjemmet, ifølge Råstam.

– De avslører entydig og overbevisende at seriemorderen Thomas Quick er en konstruksjon, bygget på fantasiene hos en ruset psykisk syk pasient, skriver Råstam.