Hopp til innhold

– Gjør hele tiden funn av levninger

– Politiets spesialhund gjør hele tiden funn av levninger, sier Anna-Lena Hesse ved Norrbotten-politiet.

Det svenske politiets identifiseringsgruppe fortsatte søndag sine undersøkelser på havaristedet i Ke

JOBBER PÅ SPRENG: Det svenske politiets identifiseringsgruppe fortsatte mandag sine undersøkelser på havaristedet i Kebnekaise.

Foto: ROGER VIKSTRÖM / SCANPIX

Et 60-talls personer og en søkehund leter nå i rasområdet. I løpet av tirsdag er det ventet at fire nye søkehunder skal komme til Nikkaluokta.

– Noen av disse hundene skal komme fra Norge, sier kommunikasjonsjef Anna-Lena Hesse ved Norrbotten-politiet.

Hun opplyser til NRK.no at hunden har markert flere funn i løpet av dagen.

– Vi gjør hele tiden funn av levninger på havaristedet. Det er ikke snakk om hele kropper, men små kroppsdeler, sier hun til NRK.no.

Det er spesialutdannet polititeam som registrerer disse funnene. Deretter blir levningene sendt til rettsmedisinsk undersøkelse i Umeå hvor ofrenes identitet blir fastslått.

Stor snøskredfare

– Denne jobben er ikke kommet skikkelig i gang ennå, sier Hesse og understreker at det kommer til å ta tid før de pårørende kan få svar.

– For det første vil det ta sin tid å finne de omkomne. Vi leter i et bratt, utilgjengelig og farlig område. Skredet som ble utløst av ulykken gjør at eventuelle funn kan ligge dypt begravd. Det kan når som helst går nye snøskred. Identifiseringen vil også bli tidkrevende, sier hun.

Har ikke funnet taleregistratoren

Luftvingsjef Per Egil Rygg, Bodø hovedflystasjon

Luftvingsjef Per Egil Rygg ved Bodø hovedflystasjon er norsk representant i den svenske havarikommisjonen.

Foto: Tone Gullaksen / NRK

Søndag ble det funnet vrakdeler fra flyets haleparti. Det ga letemannskapene håp om å finne ferdskriveren og taleregistratoren. I de såkalte svarte boksene finnes alle tekniske flydata, samt all kommunikasjon, både den som foregikk inne i flyet og den som var med andre besetninger, samt kommunikasjonen med flygelederne.

Den svenske Havarikommisjonen, som som har fått den vanskelige oppgaven å finne årsaken til flyhavariet, har fullt fokus på å finne dette utstyret.

Havariområdet er veldig stort, og det gjør at denne jobben tar tid. Vi leter systematisk i områpdet hvor halepartiet ble funnet, sier brigader Per Egil Rygg som er norsk representant i den svenske havarikommisjonen.

De svarte boksene er ifølge Rygg svært robuste.

– Men det har skjedd at disse boksene har blitt slått ut i flyulykker hvor store krefter har vært i sving.

Populært turområde

Kebnekaise Fjällstation: Bildet er tatt med webkamera mandag klokken 17 viser været i området

Kebnekaise Fjällstation: Bildet er tatt med webkamera mandag klokken 10.30 og viser været i området.

Foto: stfkebnekaise.com

Politiet har nå sperret av leteområdet i Kebnekaise-massivet helt fram til 15. april. Snart er det høysesong for fjellturisme, og toppturene til Kebnekaise er svært populære.

Anna-Lena Hesse

Anna-Lena Hesse ved Norrbotten-politiet.

Foto: Polismyndigheten i Norrbotten

Generalsekretær Magnus Ling i den svenske turistforeningen håper de så fort som mulig kan få bruke området igjen.

– Leteområdet er avgrenset til området overfor Kebnekaise fjellstasjon. Derfor tror vi ikke at vår jobb vil påvirkes i særlig grad, sier kommunikasjonssef Anna-Lena Hesse ved Norrbotten-politiet.

Vil ha fjellet tilbake

Erfaringsmessig øker rykket på fjellstasjonen svært raskt fra påske og utover.

– Men vi er i god dialog med politiet om avsperringene. Vi respekterer at de trenger arbeidsro. Jo fortere dette arbeidet går, jo raskere kan vi få bruke fjellet igje, sier han til NRK.no.

Frykter «katastrofeturister»

Den svenske turistforeningen sier turismen rundt Kebnekaise vil påvirkes av ulykken. De booker nå om bestillinger i området, og sier de vil fokusere på å støtte letemannskapene.

På lengre sikt håper de at de kan unngå såkalte katastrofeturister.