Hopp til innhold

Her er kopien av Amundsens telt

100 år etter at Roald Amundsen gikk til Sydpolen har en teltmaker på Helgeland gjenskapt pyramideteltet.

Teltet til Bjørn Økern ligner på Roald Amundsens telt

NESTEN TRO KOPI: Oppdragsgiveren til teltmaker Bjørn Økern bestilte et telt som er mest mulig likt det Roald Amundsen brukte på sin ekspedisjon til Sydpolen i 1911. Nå er teltmakeren ferdig med sitt arbeid.

Foto: NRK

Nå skal det testes ut, i jubileumsåret, på Sydpolen.

En rekke delegasjoner skal i år av gårde med samme mål i sikte som Roald Amundsen og hans folk hadde for 100 år siden.

–Sabla god fasong

Enkelte av dem tenker mer tradisjonelt enn andre og ønsker å bruke samme utstyr som polfareren Amundsen. Det har ført til at teltmakeren på Brasøy har fått spesialoppdraget å lage en kopi av norgeshistoriens kanskje mest kjente telt.

– Det er sabla god plass, og fasongen er så innmari fin. Også har jeg lagt inn en strammer her, forteller Bjørn Økern idet han er vel plassert inni teltet.

Video 9095c10e-9cd6-4829-8283-c34209ad9d4c.png

Spent på reaksjonene

En siste inspeksjon blir gjort før dette teltet om få måneder forhåpentligvis står oppreist på ny. Da på Sydpolen og ikke hjemme i lokalene hos teltmakeren på Brasøy i helgelandskommunen Herøy.

– Jeg er veldig fornøyd med resultatet, også er jeg veldig spent på om reaksjonene blir positive. Pyramidetelt har jo blitt oppfatta som gammeldagse, men jeg tror det er de beste teltene å bruke på slike ekspedisjoner.

Bjørn Økern med miniatyrmodellen av teltet

HUNDRVIS AV TIMER: Det tok teltmaker Bjørn Økern flere hundre timer å komme fram til kopien av Roald Amundsens telt. Her sammenligner han miniatyrmodellen med fotografiet av originalen.

Foto: Ole Kristian Olsen / NRK

Nesten identisk kopi

Og teltet han snakker om er en kopi av Roald Amundsens telt som han benyttet under sin ferd for 100 år siden. Men det har tatt tid å få det til et nærmest 100 prosent identisk telt.

– Jeg har sikkert brukt opp mot tre hundre timer . Det finnes to bilder av teltet. Det mest kjente er blitt et ikonbilde, dette er Norges stolthet, sier Bjørn Økern. Han viser fram en håndkolorert utgave av det kjente motivet med polfarerne ved siden av teltet på Sydpolen, 14 desember 1911.

Den 14. desember er det nøyaktig 100 år siden Amundsen som første menneske satt sine ben på Sydpolen.

Nøyaktig som bestilt

Bjørn Økern, teltmaker

Bjørn Økern, teltmaker

Foto: Ole Kristian Olsen / NRK

I år reiser flere ekspedisjoner av gårde. Likevel er det nok en ekspedisjon teltmakeren vil følge ekstra nøye med.

– Jeg tror det blir spennende. Oppdragsgiveren min har fått et telt nøyaktig som bestilt. Og det er temmelig likt det Amundsen satte igjen. Nå er jeg veldig spent på å høre hvordan det gikk når «min» ekspedisjon kommer tilbake, med telt, sier Bjørn Økern på Brasøya.