Hopp til innhold

– Hadde vært gøy å slå Ulvang-ekspedisjonen

Det blir rene rotteracet når norske eventyrere skal kappgå til Sydpolen for å markere 100-årsbragden til Roald Amundsen. – Det hadde vært gøy å slå Ulvang-ekspedisjonen, sier Ottar Haldorsen og Jacob Palmer Meland.

Haldorsen og Palmer Meland fra Leirfjord og Lovund på Helgeland skal gå i Amundsens for lengst nedsnødde skispor 100 år etter. Og det har ikke gått dem hus forbi at de ikke blir de eneste. De ser ikke bort fra at det blir litt internkonkurranse mellom de ulike ekspedisjonene.

– Vi konsentrerer oss om vår tur, og ønsker de andre god tur, men vi skal vinne, sier den turvante eventyreren Ottar Haldorsen.

Blant mange andre skal eventyreren og 60-åringen Stein P. Aasheim fra Isfjorden gå til det sørlige polpunktet sammen med Vegard Ulvang.

– Det hadde vært gøy å slå Ulvang-ekspedisjonen, sier Haldorsen som er i full sving med trening og pakking før de skal ut på den to måneder lange skituren.

Forventer en kald tur

Målet er å gå samme rute som Roald Amundsen og sette det norske flagget på polpunktet nøyaktig 100 år etter Amundsen, 14. desember 2011.

– Det blir nok kaldere enn jeg noensinne har opplevd.

1. november forlater de Norge og skal fly via Chile til Antarktis. Det hele vil starte ved Axel Heiberg-breen.

– Det er et tett program for tiden. Med full jobb og familie, blir det tidlig opp og sent i seng. Hvis jeg står opp 03.45, så går det fint.

Mat og forsyninger har de med seg for 35 dager inn til Sydpolen. På polpunktet får de etterforsyninger til tilbaketuren. Det er en samlet distanse på 170 mil med blodslit.

En guttedrøm

I 1911 konkurrerte de to polfarerne engelskmannen Robert Scott og nordmannen Roald Amundsen om å bli første mann på Sydpolen. Amundsen med sine menn og sine hunder kom først den 14. desember 1911.

Det er en ni år gammel drøm som går i oppfyllelse for Haldorsen.

– Jeg begynte å tenke på Sydpolen da jeg krysset Grønland på ski. Da ble det neste målet i Antarktis.

Lang planlegging og hard trening

Ottar Haldorsen og Jacob Palmer Meland trener

Treningen består i å dra på tunge bildekk, som her over Helgelandsbrua.

Foto: Privat

Meland må legge på seg litt til, men ellers er det aller meste klart for reisen som vil vare i to måneder.

– Det er time på time med sleping av dekk for å prøve og venne muskulaturen og kroppen på den belastningen vi kommer til å møte der nede. Og det er lang planlegging som ligger bak den strabasiøse turen. Men han legger ikke skjul på at det innebærer en stor risiko med en slik tur.

– Vi håper alle kommer velberget hjem, selv om det blir hard konkurranse.

Bilder av Amundsen

IDOLET: Bilder av Roald Amundsen henger trygt på veggen, og er forbildet til gutta fra Helgeland.

Foto: Privat

Det er tidlig vår i Antarktis når de etter planen entrer isen 10. november. Der blir de møtt av kulde og vind i en tøff kombinasjon.

– Det blir fryktelig kaldt i høyden på 3000 meter. Vi får også en måned med motvind inn til polpunktet, men vi har utstyr som skal takle dette, sier Haldorsen som stålsetter seg for over 40 minusgrader.

De skal gå både frem til Sydpolen og tilbake på ski over to måneder. Axel Heiberg-breen skal krysses.

– Dette er en tur som få nordlendinger har gjort. Vi går både inn og ut igjen, hele veien. Full kryssing av Sydpolen er ikke det enkleste i verden. Det blir en krevende tur.

Kostbar ekspedisjon

Roald Amundsen på vei mot Sydpolen
Foto: NTB / SCANPIX

En slik tur er kostbar, og ligger på omtrent 1 million kroner. 300 000 har de lagt ut selv.

– Vi har noen gode sponsorer som har kastet seg med på dette spennende prosjektet, og håper på å få dekket inn det meste.

Stoltenberg og Clinton kommer

Det blir folkefest på Sydpolen 14. desember i anledning 100-års jubileet. Både Jens Stoltenberg og Hillary Clinton har meldt sin ankomst.