Hopp til innhold

Må starte potet-importen tidligere

Deler av den norske potethøsten har druknet i år. Derfor må potetimporten starte tidligere.

Potetene drukner på Lista

Potetene er på vei mot drukningsdøden på Lista.

Foto: Mari-Ann Albreksen / NRK

Gunn Skeime

Potetbonde Gunn Skeime skulle nå vært ferdig med innhøstingen av årets poteter. Men så lenge de står under vann blir det ingen innsanking med det første.

Foto: Mari-Ann Albrektsen / NRK

– All nedbøren fører dessverre til alvorlige økonomiske tap for mange potetprodusenter, sier produktsjef Espen Gultvedt i Bama.

Den våte sommeren kan på landsbasis ha påført landbruket et tap på 500 millioner kroner, ifølge Norges Bondelag. Potetbonde Gunn Skeime på Lista fortviler over at avlingen hennes er søkkvåt.

– Nok poteter til alle

Dårlige poteter på Lista

De få potetene som er tatt opp er preget av regnet.

Foto: Mari-Ann Albrektsen / NRK

Vanligvis er rundt ti prosent av potetene Bama distribuerer til norske butikker, importert fra utlandet. Det inkluderer spesialpoteter som de franske Amadie-potetene.

– Men det får ikke noe å si for nordmenn flest. Det blir nok poteter til alle, det kan vi garantere, sier Gultvedt.

Når det høstes mindre norske poteter enn vanlig, spiser vi raskere opp lageret som skulle holdt til langt ut i neste år.

– Nå må vi sannsynligvis øke importen allerede etter jul for å holde tritt med etterspørselen, sier Gultvedt.

Bra i nord

Potetinnhøstingen pågår for fullt i disse dager og fortsetter ut i oktober. Et usikkerhetsmoment er lagringsevnen til poteter som har fått mye vann. Mange produsenter har også vanskeligheter med å få opp potetene på grunn av alt vannet på jordene. Løk- og gulrotprodusenter har de samme problemene.

– Det er spesielt ille i år. Jeg har ikke sett lignende i mine rundt 20 år i Bama, sier Gultvedt.

Mens produsenter i Rogaland og på Østlandet sliter, har det gått bedre nordover.

– I Trøndelag ser det ut til å bli en normal høst, mens Nord-Norge har en veldig bra sesong i år, sier han.

Video e5ab81b3-4465-47ae-9692-e827a8c41281.jpg

Økologiske unger i Bodø sanker poteter og grønnsaker i tørre Nord-Norge.

Fra Finland og England

Nordmenn spiste 114 653 tonn poteter i fjor, eller litt over 23 kilo hver. De norske står for rundt 70 prosent av de vanlige potetene, mens sous vide-potetene
(varmebehandlet i vakuum) for det meste er importert. Sesongen for ferskpoteter er nå mer eller mindre over. Nå er det lagringspoteter som gjelder.

– Vi kommer til å kjøpe inn fra Finland, Danmark og kanskje England. I disse landene dyrker noenlunde samme poteter som hos oss, sier Gultvedt.

I februar er det klart for ferske poteter igjen, med import fra land ved Middelhavet.