Hopp til innhold

Tabbe-legene fortsatte i Helse Nord

For et år siden snudde to utenlandske leger livet til Lillian Olsen på hodet da de fjernet organer fra kroppen hennes uten grunn.

Lillian Olsen

Vanskelig å tilgi: Lillian Olsen ble operert for kreft, uten å være syk. - Jeg må få krefter, jeg er blitt veldig tynn og ser ut som et beinrangel fordi jeg har gått ned elleve kilo. Men det er vanskelig å gå opp i vekt fordi jeg har mistet matlysten og kan nesten gå hele dagen uten å føle sult.

Foto: Malvin Eriksen / NRK

For legene trodde hun hadde kreft,. Noen dager etter operasjonen viste kreftprøvene det motsatte.

– Burde vært sparket

De to utenlandske legene jobber fortsatt i Helse Nord. Det opprører mannen hennes, Stein Olsen.

– Dette er grov legemsbeskadigelse, og det er betyr fire års fengsel i politiverden. Det skulle bare mangle at de mistet jobben etterpå, sier Olsen.

– Det er vanskelig å kalle seg spesialist når man gjør slike feil at eksperter i Oslo må bruke 13 timer på rydde opp etter deg, sier han til NRK.no

Les: Fjernet organer fra friske pasienter

Stolte på egne kollegaer

Stein og Lillian Olsen

Må ha hjelp: Mens Lillian har vært syk, har mannen måtte trå hjelpende til.

Foto: Malvin Eriksen / NRK

Historien starter for litt over et år siden, da Lillian Olsen (61) fikk beskjed om at hun hadde kreft i bukspyttkjertelen. På den tiden jobbet hun på Nordlandssykehuset som operasjonssykepleier, dro på hytta og passet barnebarna.

– Det var et fint liv, sier hun til NRK.no

Hun har jobbet på sykehuset siden 1974 og synes sykehuset har vært flinke, med dyktige ansatte. For to år siden kom en tysk og en slovakisk lege til sykehuset. Det var disse som gjennomførte skandaleoperasjonen.

- Da disse nye legene kom, stod det i avisen at de kunne valgt hele verden i stedet for lille Bodø. Jeg så dem på jobb og vet de er dyktige.

- Men de skulle sjekket om jeg hadde kreft, før de røsket ut organer fra kroppen min. For jeg protesterte på diagnosen fra første dag, jeg hadde ingen symptomer, sier hun til NRK.no.

Likevel stolte hun på legene ved sin egen arbeidsplass, og følte det trygt å bli operert i hjembyen, der familien og vennene bodde.

- Jeg kjente alle på anestesien og på intensiven, det var trygt og godt. At de ikke hadde lov til å operere meg, det kunne ikke fallt meg inn.

Sjekket ikke kreftprøver

Helse Nord bestemte i 2004 at de kompliserte operasjonene for kreft i spiserør, bukspyttkjertel og lever, bare skal gjøres ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) - eller på Rikshospitalet, skriver VG.

- Da de nye, utenlandske legene kom, begynte vi å operere igjen. Vi operasjonssykepleierne stillte oss jo spørsmålet om dette er greit, og om vi hadde lov. Men det måtte vi jo gå ut fra.

Selv fikk hun god informasjon om kreftdiagnosen hennes. Legen skulle fjerne halve bukspyttkjertelen. Men hun krevde å få en vevsprøve av bukspyttkjertelen og analysere den, for å se om hun virkelig hadde kreft. Svaret tre dager etter den fatale operasjonen.

Det var ingen kreft.

Vanskelig å tilgi

Men alvorlige feil under operasjonen gjorde at forbindelsen mellom magesekk og tynntarm ble kuttet, slik at mageinnholdet lekket ut i bukhulen. Milten var borte og leveren var skadet. Spiserøret var koblet fra. I en ny operasjon ble deler av magesekken fjernet og hele bukspyttkjertelen.

Deretter fulgte operasjoner ved Universitetssykehuset i Tromsø og Rikshospitalet i Oslo.

– Nå som har hatt tid til å tenke, synes jeg det er vanskelig å tilgi. Jeg stolte på legene og at de skulle følge vanlige prosedyrer. Hadde de gjort det gjort det, så hadde ikke jeg sittet her i dag.

– Jeg har vært borte fra jobb et år, jeg har en mage som ikke ser ut i det hele tatt, jeg har diabetes, og har påført familien min mange sorger. I tillegg har dette kostet helsevesenet mange penger i operasjoner som i utgangspunktet ikke var nødvendige.

– Kanskje kan jeg tilgi dem en dag, når jeg blir sterkere og kanskje er tilbake i jobb. Akkurat nå er det fryktelig vanskelig, sier hun til NRK.no.

Hun understreker at legene er dyktige, men at de i dette tilfellet har gått langt ut over sin kompetanse.

Skal på hytta

Lillian Olsen

Bilder av hunden: I dag skal Lillian dra på hytta i Junkerdalen med mannen for første gang siden operasjonen. Her viser hun bilder av hunden som måtte avlives fordi ingen kunne ta vare på den mens hun var syk.

Foto: Malvin Eriksen / NRK

Da NRK er på besøk, pakker hun og mannen for å reise på hytta for første gang siden operasjonen.

– Vi har måtte avlive hunden vår August fordi jeg var så syk. Akkurat nå er det han jeg savner mest. Han var en golden setter på åtte år. Det blir aldri det samme igjen.

– Jeg må jo tenke på at jeg har fått et nytt liv, og det er takket være det de utførte på Rikshospitalet. De var slettes ikke sikker på at de skulle klare å hjelpe meg, men de gjorde et forsøk og det ble utrolig bra.

- Jeg føler jeg har fått livet på nytt igjen. At jeg har fått diabetes en og må bruke insulin håper jeg ikke blir noen hindring for at jeg skal komme tilbake på jobb.

Les: Nordlandssykehuset beklager

Helse Nord: – Kan ikke ha det slik

Den ene av de to legene forlot Nordlandssykehuset etter operasjonen, men jobber fortsatt i Helse Nord, som overlege ved Helgelandssykehuset i Mo i Rana. Den andre kirurgen jobber fortsatt ved Nordlandssykehuset.

– Vi vil følge opp dette her og gjøre fagfolket vårt godt kjent med rutinene. Gjennom media blir også andre pårørende kjent med problemstillingen. Sammen tror jeg dette vil sikre behandlingen, sier fagdirektør i Helse Nord, Jan Norum til NRK.no

– Men hvorfor får legene fortsette?

– Her har det vært en svikt. Nordlandssykehuset har tatt grep for å rydde opp. Disse legene får nå ekstra oppfølging. Så vil Helsetilsynets gjennomgang si hvilke konsekvenser dette får, sier Norum til NRK.no

Legene vil ikke kommentere

Helse og omsorgsdepartementet ser på dette som en alvorlig sak, og har hatt kontakt med Helse Nord for å bli orientert. Men siden dette er en tilsynssak synes departementet det er vanskelig å kommentere saken ytterligere akkurat nå.

De to utenlandske legene sier til VG at de ikke ønsker å kommentere saken fordi den er under behandling av Helsetilsynet.

Les også:

Skjerpet nordisk kontroll med farlige leger

Danske politikere reagerer sterkt på tabbeleger