Hopp til innhold

Fjernet organer fra friske pasienter

16 operasjoner skulle aldri vært gjennomført ved Nordlandssykehuset. – Vi beklager, sier sykehusdirektør.

Nordlandssykehuset

Nordlanssykehuset i Bodø granskes nå for 16 tilfeller av brudd på rutiner ved operasjoner.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Nordlandssykehuset i Bodø rystes av en skandale etter flere operasjoner av de to utenlandske legene Johannes Diermann og Rastislav Kunda. 13 av operasjonene deres granskes nå av Helsetilsynet, fordi pasienter har blitt operert og fått fjernet organer, uten at det var nødvendig, skriver VG.

Skulle vært operert i Tromsø

Sykehuset innrømmer selv til Helsetilsynet at bare en av fire pasienter som ble kreftoperert i løpet av et halvt år, virkelig var kreftsyk.

– Vi vurderer nå om det som har skjedd, er så alvorlig at det er aktuelt med reaksjoner mot enkeltpersonell og foretaket, sier fungerende avdelingsdirektør Aud Nordal i Statens helsetilsyn til avisen.

De i alt 16 operasjonene som granskes, ble utført fra 2004 og frem til i dag. Retningslinjene fra Helse Nord fastslår at disse operasjonene skulle vært gjennomført ved Universitetssykehuset i Tromsø eller Riskhospitalet fordi ekspertisen på kreft i spiserør, bukspyttkjertel og lever finnes her.

Lillian (61) ble operert uten grunn

I juni for et år siden ble mangeårig operasjonssykepleier ved Nordlandssykehuset i Bodø, Lillian Olsen, anbefalt en operasjon etter mistanke om kreft i bukspyttkjertelen.

En stor og komplisert operasjon ble gjennomført, der deler av bukspyttkjertelen og deler av tynntarmen ble fjernet. Milten var borte. Spiserøret var koblet fra og leveren var skadet. Senere ble hun operert flere ganger.

Hvorfor kunne de ikke ha ventet? De kunne tatt kreftprøven, sydd meg sammen og ventet på svaret. Med det gjorde de ikke. De røsket heller ut innvollene. Jeg kan ikke tilgi at de ikke ventet, sier Olsen.

Les mer: Tabbe-legene fortsatte i Helse Nord

I følge VG skal også en annen pasient være skadet for livet etter en feiloperasjon.

Sykehuset: – Vi beklager

Eivind Solheim, sykehusdirektør Nordlandssykehuset

Eivind Solheim, sykehusdirektør Nordlandssykehuset

Foto: Andre Strand / NRK

Sykehuset kan ikke garantere at folk kan bli feiloperert, og mener at feil gjøres ved alle sykehus.

– Vi har egenmeldt en operasjon som en klart avvik. I tillegg har vi rapportert 13 andre operasjoner, samt tre operasjoner som ble foretatt rett etter 2004, da retningslinjene fra Helse Nord kom, opplyser sykehusdirektør Eivind Solheim ved Nordlandssykehuset til NRK.no

– Så vidt jeg vet er det ikke foretatt feil ved de øvrige 12 operasjonene, sier sykehusdirektøren.

– Vi har både kompetanse og en forsvarlig tjeneste. Vi forholder oss til de avtaler som er inngått, og pasienter kan ha full tillitt til behandlingen hos oss.

– Men vi beklager at en pasient har opplevd av utfallet av en operasjon ble noe annet enn ventet. Vi har selvsagt presisert regelverk og flyttet ansatte.

En av de to utenlandske legene sa opp, og jobber nå i Helse Nord, avdeling Helgelandssykehuset. Den andre av de to legene jobber fortsatt ved Nordlandssykehuset. I følge VG ønsker de ikke kommentere saken, men ingen av dem har mistet lisensen fra Helsetilsynet.