– Det er viktig med et godt system for informasjonsutveksling, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen
Foto: Bjørn SigurdsønHelsemyndighetene i alle de nordiske landene skal nå kunne utveksle all informasjon om kritikk, tilsyn og virksomhetsinnskrenkninger som er gjort overfor leger og annet helsepersonell.
– Viktig for pasientsikkerheten
Helsemyndighetene er klar over flere saker der leger som har mistet autorisasjonen i et land, har reist og jobbet i et annet land.
– Vi vet at i 2009 så var det 1000 leger som fikk autorisasjon for å jobbe i Norge, og over halvparten av disse legene kom fra de andre nordiske landene, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.
– Vi ser at det er viktig at vi har et godt system for informasjonsutveksling, sier Strøm-Erichsen.
Bakgrunnen er at utenlandske leger som har gjort alvorlige feil, likevel
enn der de gjorde feilen.– Med dette tiltaket sikrer vi at landenes myndigheter og sykehus også får adgang til opplysninger om tidligere problemer i den enkelte leges virksomhet, sier Strøm-Erichsen.
- LES OGSÅ:
Det kan skje fordi tabbene ikke blir registret i ett felles register.
Forfalsker papirene
I februar i år avslørte NRK, sammen med Danmarks Radio, at flere leger fortsetter å jobbe ved nordiske sykehus selv om de har alvorlige anklager mot seg.
De jobber bare ikke ved sykehuset tabben eller feilen ble begått på.
- LES OGSÅ:
De kalles «nomadeleger», og flere av dem har forfalsket papirene som viser utdanning og arbeidserfaring.
Skal dele pasientklager
Avgjørelsen blir tatt på et møte i Nordisk ministerråd mandag ettermiddag. Rådet holder denne uken en konferanse om helse- og sosialsaker i Århus i Danmark.
Mandagens avgjørelse betyr også at alle avgjørelser i de nasjonale pasientklagenemdene blir gjort tilgjengelig i hele Norden.
Denne type informasjon har ikke vært tilgjengelig for arbeidsgiverne tidligere.