Hopp til innhold

Skjerpet nordisk kontroll med farlige leger

Nordisk ministerråd vil skjerpe kontrollen med helsepersonell. Nå skal hele rullebladet bli tilgjengelig for alle de nordiske landenes helsemyndigheter.

Video nsps_upload_2010_2_20_18_39_37_2196.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Skandalelegen Rafik Abu-Ramadan fikk fram til 2008 flere jobber rundt om i Norge, selv om han fem år tidligere utførte en omskjæring som gikk helt galt. Denne tabben skjedde i Sverige.

Anne-Grete Strøm-Erichsen

– Det er viktig med et godt system for informasjonsutveksling, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen

Foto: Bjørn Sigurdsøn

Helsemyndighetene i alle de nordiske landene skal nå kunne utveksle all informasjon om kritikk, tilsyn og virksomhetsinnskrenkninger som er gjort overfor leger og annet helsepersonell.

– Viktig for pasientsikkerheten

Helsemyndighetene er klar over flere saker der leger som har mistet autorisasjonen i et land, har reist og jobbet i et annet land.

– Vi vet at i 2009 så var det 1000 leger som fikk autorisasjon for å jobbe i Norge, og over halvparten av disse legene kom fra de andre nordiske landene, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

– Vi ser at det er viktig at vi har et godt system for informasjonsutveksling, sier Strøm-Erichsen.

Bakgrunnen er at utenlandske leger som har gjort alvorlige feil, likevel får jobbe videre i andre land enn der de gjorde feilen.

– Med dette tiltaket sikrer vi at landenes myndigheter og sykehus også får adgang til opplysninger om tidligere problemer i den enkelte leges virksomhet, sier Strøm-Erichsen.

Det kan skje fordi tabbene ikke blir registret i ett felles register.

Forfalsker papirene

I februar i år avslørte NRK, sammen med Danmarks Radio, at flere leger fortsetter å jobbe ved nordiske sykehus selv om de har alvorlige anklager mot seg.

De jobber bare ikke ved sykehuset tabben eller feilen ble begått på.

De kalles «nomadeleger», og flere av dem har forfalsket papirene som viser utdanning og arbeidserfaring.

Skal dele pasientklager

Avgjørelsen blir tatt på et møte i Nordisk ministerråd mandag ettermiddag. Rådet holder denne uken en konferanse om helse- og sosialsaker i Århus i Danmark.

Mandagens avgjørelse betyr også at alle avgjørelser i de nasjonale pasientklagenemdene blir gjort tilgjengelig i hele Norden.

Denne type informasjon har ikke vært tilgjengelig for arbeidsgiverne tidligere.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ