Hopp til innhold

Legekrangel om traumesykehus

Legene ved sykehuset i Rana uenige med kolleger i Sandnessjøen. Mener de skaper unødig frykt, og uro.

Dag Johansen

Dag Johansen er lege ved Helgelandssykehuset i Rana.

Foto: Frank Nygård / NRK

I går ble det klart at Helse Nord nok en gang utsetter avgjørelsen om hvor akuttavdelingene for de hardest skadde i Nord-Norge skal være. Saken gjelder valget av traumesykehus på Helgeland, hvor Mo i Rana ble valgt.

Dag Johansen er av 15 leger ved sykehuset Rana som nå imøtegår sine legekollegers uttallelser ved sykehusene i Mosjøen, og Sandnessjøen. Han og andre leger ved sykehuset i Rana mener debatten om et traumesykehus på Helgeland er kommet ut av kontroll, og at leger fra sykehusene i Sandnessjøen og Mosjøen har spredt direkte desinformasjon.

Påstanden om at det sykehuset som ikke blir oppgradert til traumesykehus, blir nedgradert og ikke ha døgnkontiuerlig kirurgisk akuttberedskap. Dette er feil og ligger ikke i Helse Nord sitt forslag, sier lege Dag Johansen.

Legene i Rana mener legene i Sandnessjøen og Mosjøen skaper frykt når de hevder folk får dårligere behandling med det nye akutttilbudet til Helse Nord. Helseforetaket vil at noen få sykehus skal ha bedre akuttbehandling enn andre og foreslår at Mo i Rana - og ikke Sandnessjøen - får traumesykehus.

Misforståelse

svein arne monsen

Svein Arne Monsen, AMK-lege ved Helgelandssykehuset Sandnessjøen.

Foto: Frank Nygård / NRK

AMK-lege Svein Arne Monsen ved Helgelandssykehuset Sandnessjøen reagerer på utsagnene fra Dag Johansen, men mener det hele må bero på en misforståelse.

– Det er ikke fagmiljøet ved sykehusene i Sandnessjøen og Mosjøen som har sagt at valget av traumesykehus har betydning for den akuttkirurgiske beredskapen. Det legene her har gjort er å be om utsettelse og at det startes en bred og åpen utredning av sykehustilbudet på Helgeland i fremtida, sier Svein Arne Monsen.