NRK Meny
Normal

Utsetter hele traumesaken

Helse Nord innrømmer at de har gått for fort fram når de skulle bestemme hvilke sykehus som skal få oppgradert sine akuttavdelinger. I dag utsatte de nok en gang avgjørelsen om hvor akuttavdelingene for de hardest skadde i Nord-Norge skal være.

Lege

UTSETTER PLANENE: Helse Nord utsetter nok en gang avgjørelsen om hvor akuttavdelingene for de hardest skadde i Nord-Norge skal være.

Foto: Ill.foto:Eirill Wiik, Wiik, Eirill

Helse Nord-direktøren foreslår å utsette traumesaka enda en gang, og sende den ut på en bred høring før den behandles av styret. Dermed har Helse Nord-ledelsen tatt til sge den massive kritikken de har fått etter at de foreslo å forsterke akuttberedskapen ved fem sykehus i landsdelen.

– Nå utsetter Helse Nord hele saken inn til videre, sier fagdirektør Jan Norum i Helse Nord.

Glad ordfører

Ordfører Stig Sørra i Alstahaug (H)

Ordfører Stig Sørra i Alstahaug (H).

Foto: Jens Kyed / NRK

Ordfører i Alstahaug, Stig Sørra (H) er glad for at Helse Nord nå bremser opp:
Mange har engasjert seg mot den nye akuttberedskapen, de såkalte traumesykehusene.

– Det er gledelig at de tar til fornuft og hører på de innspillene som er kommet. Både med hensyn til prosessen og det faglige i vedtaket, sier Sørra.

Vil bruke tid

Sjelden har en sak skapt så mye poltisk uro og så mye rabalder som den såkalte traumesaka. Helse Nords plan var å ruste opp akuttberedskap ved fem sykehus i landsdelen - for slik å redde flere liv når nordlendinger blir hardt skadd, for eksempel i ei trafikkulykke.

Men mange har frykta at helse nord ved å stase på noen sykehus også vil bygge ned de andre sykehusene. Stortingsrepresentanter har stått i kø for å protester, en av dem er Frps Kenneth Svendsen.

– Det er i praksis en nedleggelse av sykehus. Det betyr at vi sitter igjen med et skall hvor det står sykehus på utsiden, men uten kvalitet på innsiden, sier Svendsen.

Fikk viljen sin

Denne uka var bekymringa over Helse nords traumeplaner tema i Fylekstinget- Narvik er sammen med Sanddnesjøen, Mosjøne, Gravdal og Stokmarknes de sykehsuene i fylekt som i følge det Helse nord hittil har ment ikke skal bygges opp på akutt-siada- Arbedierparteits Kirsti Hienn fra Narvik ba Helse Nord om å stoppe opp.

– Helse Nord må lytte til hva lokalbefolkninga og spesialistene i UNN vil og hvordan de ser disse problemstillingene kan løses. Den raske hurtigtogsbehandlingen må stoppe.

Og Hienn fikk det som hun ville. I dag har Helse Nord bestemt sge for å innstille på ny utsettelse foran styremøtet på trisdag.

Nå håper Alstahaug-ordøføreren på mer åpenhet.

Det er ingen tvil om at denne saken har vært kjørt for raskt fram. Kommunikasjonen mellom Helse Nord og de lokale foretakene har ikke vært god nok. Nå stopper man opp og sender dette ut på en bred høring. Det er vi veldig glade for. Men det skulle også bare mangle, sier han.

Tre grunner

Fagdirektør Helse Nord, Jan Norum

Fagdirektør Helse Nord, Jan Norum.

Foto: Pressebilde, Helse Nord

Det er tre grunner til utsettelsen, sier fagdirektør Jan Norum i Helse Nord.

– Vi ser at det må gjøres en bredere høring og forankring rundt disse spørsmålene. Spesielt mot kommunehelsetjenesten. Vi må også se på dekningen og konsekvensene for luftambulansetjenesten vår. Det tredje punktet er at Helse Nord må vi se hvordan vi kan sikre at pasientene kommer til rett sted. Dette må vi jobbe mer med, sier Norum.

Men fagdirektør Jan Norum i Helse Nord tror likevel de nye akuttavdelingene er på plass i 2012.