Hopp til innhold

Unger henges ut på nytt nettsted

Barneskoleelever opplever å bli kalt «tjukk og ekkel» av anonyme mobbere. Politiet er koblet inn i flere saker den siste måneden.

Elever skremt av nytt nettsted

SKREMT: Jentene fra Østbyen kjenner til flere historier der unge er blitt mobbet på nettisden 'Formspring.me'. Fv: Maja Mjelle (13), Helle Nyberg (12), Helene Smith (13) og Aimi Olsen (12).

Foto: Hilde Mangset Lorentsen / NRK

På nettstedet «Formspring me» kan brukere stille spørsmål til hverandre, helt anonymt. Det har gitt grobunn for mobbing på nettstedet.

– Jeg kjenner ei jente som fikk mange ubehagelige spørsmål. Hun ble kalt stygg og sånne ting, sier Helene Smith (13). Hun går på Østbyen skole i Bodø og er en av flere NRK.no snakker med som har hørt om medelever som mobbes på nettsiden.

Grov trakassering

Ved Grønnåsen skole ble mobbingen avdekt da foreldre oppdaget siden ved en tilfeldighet. Rektor ved skolen Ellen Tinnan, har nå valgt å gå ut offentlig for å advare mot hetsen.

– Det er grov trakassering som går på hvordan du ser ut, hvordan du kler deg, om du er god i fotball eller ikke, hvem du er venner med og ikke venner med. Slike ting som går på personligheten og som gjerne ikke er så lett å gjøre noe med, sier Tinnan.

Rektoren sier de oppdaget den skjulte mobbingen for kun noen uker siden. Hun er bekymret for barna det går ut over.

– Det oppleves veldig alvorlig for dem og over tid er det svært nedbrytende.

Nytt fenomen for politiet

Nettside

På nettstedet «Formspring me» kan brukere stille spørsmål til hverandre, helt anonymt. Det har gitt grobunn for mobbing på nettstedet.

Foto: Hilde Mangset Lorentsen

Politiet sier de inntil en måned siden var ukjent med siden, men at de har fått inn flere tips fra bekymrede foreldre og lærere den siste tiden.

– Vi har fått veldig, veldig mange henvendelser på kort tid om unge som føler seg uthengt på akkurat denne nettsiden. Det er kommentarer om at de er stygge, ekle eller at ingen liker de, sier politibetjent og etterforsker Lars-Erik Nilsen, ved Bodø politikammer.

Blir tøffere på nettet

Politiet tror mobberne blir frekkere når de kan være anonyme på en pc og slipper å se offeret. Det mener også elevene selv.

Lina Sørlie Karlsen (13) sier det blir en annerledes mobbing enn den som skjer i skolegården.

– Jeg tror de blir litt tøffere på nettet, for de ser ikke de andre «face to face», sier Karlsen.

Hun og venninnene fra Grønnåsen barneskole håper det blitt slutt på mobbingen og håper de som blir utsatt for det, tørr å si i fra til foreldre eller lærere.