Hopp til innhold

Ap-delegat: – Bredt flertall for konsekvensutredning

AUF og de andre oljemotstanderne på Arbeiderpartiets landsmøte taper kampen under avstemmingen om konsekvensutredning søndag. Det bekrefter delegat fra Nordland Arbeiderparti.

Tomas Norvoll

Delegat og nestleder Tomas Norvoll bekrefter at er enighet om konsekvensutredning i landsmøtesalen.

– Etter å ha samtalt med de andre fylkespartiene er vi kommet så langt at vi føler oss trygge på at der et relativt bredt flertall for konsekvensutredning i landsmøtesalen, sier nestleder Tomas Norvoll i Nordland Arbeiderpartis gruppe på landsmøtet.

Det har vært jobbet intenst på landsmøtet for å få oppslutning om et kompromiss, som kan gi samlet oppslutning om et vedtak om konsekvensutredning av de sårbare havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Tett dialog

Det er ikke intens blant de 300 delegatene som gjør Norvoll sikker.

– Det er tett dialog med de andre lagene, spesielt nedover langs kysten, sier Norvoll.

Partileder, statsminister og tilhenger av konsekvensutredning i nord, Jens Stoltenberg, nevnte ordet «olje» én gang i sin landsmøtetale fredag.

Like etterpå brukte AUF-leder Eskil Pedersen størsteparten av sin tale på å forsøke og overbevise de 300 delegatene i salen om å stemme nei til konsekvensutredning av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

En mulig løsning som har vært skissert er at landsmøtet vedtar konsekvensutredning, men at det settes som betingelse at spørsmålet om eventuell åpning må behandles på et nytt landsmøte om to år.

– Det kan være en mulighet. Det som er viktig her er at man fjerner misforståelsen om at vi i dag fatter vedtak om at vi skal bore etter olje og gass i Lofoten og Vesterålen. Det gjør vi ikke. Spørsmålet i dag dreier seg om konsekvensutredning. Det har vi et flertall for, sier Norvoll.

Nå skal programkomiteen gjøre sin jobb.

– En seier for Nordland Ap

Tomas Norvoll

Tomas Norvoll på landsmøtet.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

– Det gjøres en jobb for å utdype forslaget som allerede ligger der. det arbeidet er vi med på. Vi tror dette skal bli veldig bra, sier Norvoll.

På årsmøtet i Nordland Arbeiderparti ble det vedtatt å gå inn for konsekvensutredning. Derfor vil et klart ja under avstemming søndag være en seier for nordlendingene.

– Da føler jeg vi har oppnådd den viktigste saken som vi reiste ned hit for å kjempe igjennom. Det er vi veldig glad for.

Oljelobbyen skuffet

LoVe Petro er skuffet over at Arbeiderpartiet trolig vil vente til landsmøtet om to år med å ta stilling til om Lofoten Vesterålen og Senja skal åpnes for oljeboring.

Direktør i lobbygruppa som er for olje, Ørjan Robertsen, sier landsstyret nå burde ta stilling til åpning og ikke bare konsekvensutredning.

– Realpolitisk hadde det vært bedre om landsstyret i Arbeiderpartiet hadde fått muligheten til å gjøre det endelige vedtaket om hvorvidt Ap ønsker en endelig åpning.

Anette Davidsen, AUF

– Vi vil kjempe for vår sak helt til søndag, og legger ikke skjul på at vi blir skuffa dersom det nå blir et ja til konsekvensutredning, sier Anette Davidsen.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

Selv om det går mot et ja til konsekvensutredning under Arbeiderpartiets landsmøte, sier AUF-leder Anette Davidsen i Nordland at de ikke har gitt opp.

– Vi vil kjempe for vår sak helt til søndag, og legger ikke skjul på at vi blir skuffa dersom det nå blir et ja til konsekvensutredning, sier Anette Davidsen.