Hopp til innhold

– AUF taper trolig kampen om oljefritt Lofoten

Det går mot nederlag for AUF og de andre oljemotstanderne på Arbeiderpartiets landsmøte. Det bekrefter en rekke kilder som følger prosessen tett.

Visund

Å BORE ELLER IKKE BORE: Arbeiderpartiets landsmøte er delt i synet på konsekvensutredning i nord, men etter det NRK har grunn til å tro ligger tilhengerne an til å vinne kampen.

Foto: Kjetil Alsvik / Statoil / Kjetil Alsvik

Partileder, statsminister og tilhenger av konsekvensutredning i nord, Jens Stoltenberg, nevnte ordet «olje» én gang i sin landsmøtetale fredag.

Like etterpå brukte AUF-leder Eskil Pedersen størsteparten av sin tale på å forsøke og overbevise de 300 delegatene i salen om å stemme nei til konsekvensutredning av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Men velinformerte kilder i Arbeiderpartiet opplyser til NRK at alt tyder på at AUF kommer til å tape kampen mot partiledelsen under avstemningen søndag.

Ønsker er så stort flertall som mulig

Likevel vurderer oljetilhengerne å gå med på et mildere ja til konsekvensutredning enn det som kommer fram i forslaget til partiprogram.

Beregningene så langt skal vise at dette vil sikre et sterkere flertall i salen, og den intense kampen på bakrommet handler om å finne et kompromiss som kan sørge for at flertallet blir så stort som mulig.

– Det er viktig å ha et solid flertall bak dette standpunktet, for oss så er det konsekvensutredning som er det viktige, sier Anna Ljunggren fra Nordland Ap.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Jens Stoltenberg hylles ap landsmøte

SEIER: Jens Stoltenberg ble hyllet av landsmøtet etter sin tale fredag. Etter det NRK har grunn til å tro vinner Stoltenberg og partiledelsen fram i synet om oljeboring.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Så langt har AUF nektet å gå med på alle hittil lanserte «mellomløsninger».

I forkant av landsmøtet er det foreslått et kompromiss fra Hordaland Ap, som ønsker at partiet skal forplikte seg til å behandle spørsmålet om oljeboring på et senere landsmøte, selv om de skulle ende på ja til konsekvensutredning i år.

AUF står på sitt

eskil pedersen

KAMPKLAR: Det var ingen tvil om hva som var Eskil Pedersen sitt viktigste budskap da han holdt sin tale til landsmøtet fredag.

Foto: David Krekling / NRK

Men det holder ikke for AUF.

Ungdomspartiet og flere fylkeslag i Arbeiderpartiet mener konsekvensutredning ikke dreier seg om uskyldig informasjonsinnhenting, men derimot er første skritt mot oljeboring.

– Vårt utgangspunkt er at vi er mot konsekvensutredning, det ligger fast. Det er vår dissens, det jobber vi for, det har vi vært helt tydelige på, sier han til NRK.

Da sentralstyret i Arbeiderpartiet skulle behandle konsekvensutredning av oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, stemte alle utenom Eskil Pedersen for.

I sin dissens i programutkastet skrev AUF-lederen at Arbeiderpartiet skal ha økt fokus på restutvinning, framfor åpning av nye felt på norsk sokkel.

Han ønsker ikke konsekvensutredning av de omstridte feltene Nordland 6, Nordland 7 og Troms 2.

Pedersen kan vanskelig se for seg en et kompromiss AUF kan gå med på.

– Jeg har ikke hørt et sånt forslag som er godt nok for at vi ikke skal ta dette til votering i salen.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.