Hopp til innhold

Nytt ras og stor eksplosjonsfare

Det brenner nå kraftig i det sammenraste terrassehuset i Fjelltunvegen i Ålesund. Eksplosjonsfaren er stor, og enda flere hus i området er evakuert.

Sammenrast boligblokk Ålesund

Det sammenraste terrassehuset i Fjelltunvegen

Foto: Ekornesvåg, Svein / SCANPIX

Brannen i den nederste delen av huset har blusset kraftig opp. På grunn av brannen er det fare for at en stor gasstank kan eksplodere. Rasfaren, eksplosjonsfaren og røyken fra brannen gjør at redningsarbeidet er stanset, sikkerhetssonen omkring ulykkesstedet er utvidet, og mellom 100 og 200 mennesker i nabolaget har måttet forlate hjemmene sine.

Det er opprettet en krisetelefon for pårørende: 70 11 87 00.

Skjøvet ut i gata

Det er Fjelltunvegen 31, et terrassehus med 6 etasjer og 10 leiligheter, som har fått store skader etter at ei fjellblokk bak huset i natt raste ut og skjøv huset 7-8 meter framover. Første etasje ser ut til å være helt ødelagt, også andre etasje har fått store skader. Ulykka ble meldt omkring klokka 0345.

- Det var som et jordskjelv, sier folk fra den ødelagte blokka. Den ble skjøvet så langt framover at vegen foran blokka er helt borte. Seinere har den falt enda mer sammen, og redningsmannskapene er redde for at hele huset kan tippe framover og ut i gata.

5 savnet

Det er 20 som bor i huset. Politiet opplyser at 5 personer nå er savnet. Ingen har hittil kunnet gå inn i de ødelagte delene av blokka for å lete fordi det er svært utrygt. Ingen av de som er brakt til sjukehus, har fått alvorlige skader.

Også de som bor i nabohusene ble evakuert på grunn av den uvisse situasjonen. Kommunen har opprettet et mottak med kriseteam for de evakuerte i Rica Parken Hotel i Ålesund.

Gass

Det brenner kraftig inne i blokka, og røyken skaper problem for bergingsarbeidet. Brannvesenet har problemer med å få kontroll over brannen fordi de ikke kommer seg inn. Det er en garasje i den ødelagte første-etasjen, og brannvesenet tror det kan være en bil som brenner. Slike branner er vanskelige å slokke.

Det er gasspeiser i leilighetene, og det har vært sterk gasslukt i området omkring blokka.

Redningsarbeidet

Eksperter på bygningskonstruksjon er nå kommet til ulykkesstedet for å vurdere om det er trygt nok å sende redningsmannskap inn i blokka. Også en ekspertgruppe fra Oslo brannvesen er på veg til Ålesund. Et Sea King redningshelikopter fra Ørland flystasjon er kommet med et varmesøkende kamera som skal brukes for å lete etter savnede. Dette kameraet er noe betre enn det Ålesund brannvesen har, men søkearbeidet er umulig så lenge huset står i brann.