Hopp til innhold

Aksjetap går ut over osingene

Os kommune har fått juling på børsen. Derfor kan det ta flere år før kommunen igjen kan spe på budsjettet med ekstra aksjekroner.

Terje Søviknes
Foto: Nejad, Arash A. / SCANPIX

Hvert år har Os kommune spedt på budsjettet sitt med penger de har tjent på børsen.

Store tap på grunn av finanskrisen gjør at kommunen har vært nødt til å bruke av bufferfondet på 25 millioner kroner.

- Vi har et mål om å bygge opp et nytt bufferfond hvis vi får et positivt resultat av investeringene de neste årene, sier ordfører Terje Søviknes (Frp).

Dermed kan det ta flere år før osingene igjen får nyte godt av ekstra penger som kommer fra avkastning av investerte penger på børsen og i fond.

- Men dette vil ikke påvirke det ordinære driftsbudsjettet, presiserer Søviknes.

Men han innrømmer at de har lært av tidligere feil. For nå skal ikke avkastningen budsjetteres inn på forskudd, men settes av til investeringer etter hvert som pengene ramler inn på kommunekontoen.

- Ja, vi har på en måte lært, men det er ikke for ingenting vi bygget opp et øremerket fond til nedgangstider, sier han.

- Det har vært en del av strategien å tenke ekstremt langsiktig. Da må man regne med svingninger, sier han, men legger til at hverken han eller andre hadde sett for seg noe i nærheten av den nedturen som nå har vært.

Søviknes anslår at kommunen fra 2002 og frem til finanskrisen tjente 150 millioner kroner på investeringene, men at de det siste året tapte 30 millioner kroner.

- Tapene går ikke på bekostning av noe, men det er heller sånn at hadde vi hatt avkastning kunne vi tillatt oss å investert mer i bolig og skole, forklarer han.

LES: Kommunene blør på børsen | - Burde ikke investert i aksjer