Hopp til innhold

«Hopalong Cassidy» fyller 50 år

Som 13-åring gikk Jens Stoltenberg i tog mot amerikanernes krigføring i Vietnam, og som nyvalgt AUF-leder ble han omtalt som den vakreste politiker Norge har fostret. Mandag fyller han 50 år.

Jens Stoltenberg
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Som sønn av tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg og tidligere statssekretær Karin Stoltenberg, ble politikken etter hvert en naturlig bane for en ung Jens Stoltenberg, eller «Hopalong Cassidy» og «Den lille feite andungen som vokste opp og ble en svane», som han i et NRK-program har hevdet var kallenavnene hans.

Les: - Gratulerer med dagen, Jens

Skriv dine gratulasjoner her

Men ifølge ham selv, var det ikke gitt at det skulle gå så bra med ham som det har gjort.

- Følte meg fortapt

- Jeg opplever selv at jeg har vært et veldig heldig menneske, har Stoltenberg fortalt til NRK.

- Jeg var litt preget av at vi vokste opp først noen år i Amerika, og så tre år i Jugoslavia. Da jeg kom hjem til Norge, følte jeg meg ganske fortapt i et Norge som jeg ikke behersket.

Den unge Jens Stoltenberg stammet og slet med språket. Gode venner var det også vanskelig å få.

Jeg hadde det vanskelig. Så i forhold til hvordan det kunne ha gått med meg, har det gått veldig bra.

Jens Stoltenberg

Da familien Stoltenberg returnerte til Norge etter flere år i utlandet, begynte Jens Stoltenberg på Steinerskolen i Oslo. Dette hadde ifølge ham selv stor betydning.

- Jeg slet både på skolen og med språk, var veldig tjukk og følte at jeg hadde det vanskelig. Jeg lærte ikke å lese og skrive ordentlig før i 4.-5. klasse, men Steinerskolen lot meg være barn i mange år, og jeg opplevde ikke det at jeg var sent ute med læringen som noe problem der. Jeg er veldig takknemlig overfor den skolen.

Jens Stoltenberg

AUF-leder Jens Stoltenberg taler.

Videregående skole ble fullført ved Oslo Katedralskole, «Katta», i 1978, før han studerte samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo.

«Du er så vakker»

Da han avla eksamen i 1987, hadde han allerede vært leder for Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF) i to år.

Jens Stoltenberg hadde da vært aktiv i politikken, og ble valgt til AUF-leder som 25-åring, til tross for at han kom fra «den gær’ne siden av elva» til AUF-er å være (Jens er oppvokst på Oslos vestkant).

Høy og mørk, og med hår som flagret i vinden, fikk AUF den gangen kanskje en ekstra kvinnelig tilhenger eller to. Dermed var spørsmålet fra en NRK-reporter uungåelig: «De sier du er så vakker?»

- Jeg ble veldig forvirret da jeg fikk det spørsmålet. Jeg er veldig opptatt av at folk ikke skal drive å diskutere om jeg er vakker eller ikke. Folk må vurdere meg ut fra det jeg gjør, sier og mener, sa den unge sjarmøren til «Ungdommens radioavis» like etter valget som AUF-leder.

Hør: - Ikke døm meg ut fra om jeg er vakker


Da Stoltenberg i det satiriske radioprogrammet «Revolvermagasinet» ble omtalt som noe av det peneste vi hadde fostret av politikere i nyere tid, svarte han humoristisk med et dikt:

«Jeg har mørkt og vakkert hår
som bruser når jeg går
og hvor jeg enn kommer
blir det alltid sol og sommer
Jeg har dessuten veldig pene øyne og ditto øyebryn
jeg må bruke mørke briller når jeg tar en tur på by'n
Tennene er ekte, intet duplikat
og denne flotte nesen min, er av romersk fabrikat»

Hør: Hele intervjuet med unge Jens Stoltenberg i «Revolvermagasinet»


(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video nsps_upload_2009_3_12_21_59_12_495.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Jens Stoltenberg ble valgt som leder av AUF i 1985

«Stoltenberg passer ikke som Ap-leder»

Deretter gikk det slag i slag. Han gikk fra å være AUF-leder til å ta steget inn i de voksnes rekker som leder av Oslo Arbeiderparti.

Her skulle han lede partiet gjennom en strid som av kritikerne ble hevdet å etterlate store, åpne sår.

Ettersom arbeidsmarkedet endret seg i takt med tiden, måtte også Arbeiderpartiet rekruttere mye bredere. Som leder av Oslo Ap ble Jens Stoltenberg kritisert for ikke å tilhøre den tradisjonelle arbeiderklassen og for ikke å være radikal nok.

Politisk sett dro han partiet noe mot sentrum i stedet for mot venstre. Dette skapte en strid som til slutt endte med at partisekretær Tore Larsen måtte gå. Kritikken fra den gamle skolen lot ikke vente på seg.

- Jens Stoltenberg passer inn i Arbeiderpartiet, men ikke som fører, sa Trygve Bull i et intervju.

- Dette dreier seg om en irritasjon hos jevne arbeidsfolk mot at de skal ledes av folk fra en utpreget overklassebakgrunn, mente han.

Gro Harlem Brundtland og Stoltenberg representerer noe som må skape irritasjon i en bevegelse som Den norske arbeiderbevegelse.

Trygve Bull


(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video nsps_upload_2009_3_12_21_44_34_494.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Gro Harlem Brundtland og Jens Stoltenberg leder an i allsangen på Utøya

Ung statsråd

Men Jens red stormen av og fortsatte å klatre på Arbeiderparti-stigen. Han gikk til å bli statssekretær og nestleder i Arbeiderpartiet, før Gro Harlem Brundtland ønsket ham som næringsminister i hennes regjering.

Da var han 34 år.

- Da jeg var i Indonesia med Gro, trodde flere der at jeg var sikkerhetsvakten hennes. Ved to anledninger ble jeg diskret vist bort i et hjørne der de tiltalte meg som ”security”, fortalte Stoltenberg til radioprogrammet ”To i P2” like etter turen.

- Jeg tror ikke det var fordi jeg så så sterk ut, det hadde nok først og fremst noe med alderen å gjøre. Jeg synes ikke selv jeg er for ung for denne posten, men opplever noen ganger i utlandet at noen møter meg med en viss skepsis og reservasjon fordi de opplever meg som ung. Selv føler jeg at dette er en jobb jeg liker, og som jeg føler at jeg behersker.

Brutale valg for småbarnsfaren

Jens Stoltenberg og Ingrid Schulerud

Jens Stoltenberg og kona Ingrid Schulerud i Brasil.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Den unge statsråden var dessuten småbarnsfar og hadde sønnen Axel og datteren Catharina sammen med kona Ingrid Schulerud, som er avdelingsdirektør i Utenriksdepartementet.

Han måtte innrømme det ikke var noen enkel jobb å kombinere to karrierer med det å være småbarnsforeldre.

- Det er brutale valg og dilemmaer for å få til det. Jeg får det ikke helt til, men jeg jobber, og så er jeg familiemann og får ikke tid til annet. Det går blant annet utover den tiden jeg har med venner, men det er prisen jeg betaler for å ha en kjempemorsom jobb og en familie jeg er glad i.

Og familien har fulgt Jens Stoltenberg på veien mot å bli statsminister for første gang i 2000 og overta som partileder i Arbeiderpartiet etter Thorbjørn Jagland i 2002.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video nsps_upload_2009_3_12_22_11_32_498.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Jens Stoltenberg overtar som statsminister etter Kjell-Magne Bondevik

Nå leder han sin andre regjering, og mannen som er blitt omtalt som redelig, sjarmerende og med glimt i øyet, stiller også som statsministerkandidat ved høstens valg – da som 50-åring.

Se NRKs Arbeiderparti-animasjon

Stoltenberg skal feires på en markering på fødselsdagen mandag. Det blir taler av blant andre Martin Kolberg, Mona Sahlin og Kristin Halvorsen, mens Åge Aleksandersen og Ingrid Bjørnov er blant dem som står for musikken.

Du kan følge denne feiringen direkte her på nrk.no og på NRK2 fra klokken 14.05 mandag.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger