Hopp til innhold

Jens og Kristin mest populære

Jens Stoltenberg (Ap) og Kristin Halvorsen (SV) er Norges mest populære partiledere.

Statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Kristin Halvorsen
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Statsministeren og finansministeren feier Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) av banen.

I en måling av folks oppfatning av partilederne i de sju største partiene som er gjort av VG, troner Stoltenberg og Halvorsen på topp.

Les: Flertallet stoler på Jens og co. og Ny måling gir rødgrønt flertall

De to er de som folk mener er mest troverdig, tillitvekkende, lett å like og inspirerende.

På nesten alle områder scorer finansministeren og SV-lederen Halvorsen langt høyere enn størrelsen på partiet skulle tilsi.

Blant annet får Halvorsen skryt fra velgerne om at hun «snakker tydelig og enkelt slik at folk forstår». Bare Siv Jensen snakker klarere og tydeligere enn henne.

Bare på ett område kommer Solberg og Jensen bedre ut enn Halvorsen, flere mener at de er mer kunnskapsrike.

Se parodi: Se Kristin Halvorsen spise kameler

Se parodi: Jens Stoltenberg er klimasjefen

Legger vekt på snakkingen

- Dette er en hyggelig oppmuntring. Særlig oppmuntrende er det at folk mener at jeg klarer å forklare vanskelige sammenhenger i en tid med finanskrise. Det har jeg lagt mye energi i å få til, fordi finanskrisen påvirker hver enkelt av oss.Jeg er opptatt av å formidle dette slik at folk forstår hva vi gjør på en måte folk kjenner seg igjen i, sier Halvorsen til VG og røper at hun har testet ut budskapet på andre på forhånd.

Hun tror også at årsaken til at hun så klart slår Erna og Siv, er at høyresiden er på defensiven som følge av finanskrisen. At skattelette og privatisering ikke er et godt budskap i disse tidene, men at venstresiden har en fordel med budskapet om en sterk og offentlig finansisert velferdsstat samt klimakrisen.

Partilederen som kommer dårligst ut, er Dagfinn Høybråten (KrF). Han havner på siste plass i en rekke kategorier, ikke minst på å være inspirerende.

Bare i én kategori er han ikke på sisteplass: Venstre-leder Lars Sponheim oppfattes som enda mindre troverdig og tillitvekkende enn Høybråten.

Les også: Støre får terningkast fem

AKTUELT NÅ