Hopp til innhold

To av tre MUF-ere sendes hjem

Rundt 200 irakiske kurdere fikk midlertidig opphold uten familiegjenforening. Nå har to tredeler av de såkalte MUF-erne fått endelig avslag på oppholdssøknaden.

Utlendingsdirektoratet, UDI
Foto: Arkivfoto: Stian Lysberg Solum, Solum, Stian Lysberg / Scanpix

Utlendingsdirektoratet ga i 2005 en gruppe kurdere fra Nord-Irak midlertidig opphold på grunn av særskilte menneskelige hensyn.

Avgjørelsen var i strid med de politiske føringene fra regjeringen. Den påfølgende oppvasken førte til at flere UDI-topper måtte gå. Blant dem var Manuela Ramin-Osmundsen.

Trygve Nordby som var UDI-direktør da kurderne ble innvilget opphold hadde forlatt UDI da oppvasken kom, men måtte også tåle kraftig kritikk.

To av tre har fått avslag

- Disse 80 er i stor grad voksne menn som har lite familie i Norge, og i noen tilfeller har familie i Nord-Irak, forteller avdelingsdirektør Karl Eirik Sjøholt i UDI.

Da den rødgrønne regjeringa tok over i 2005, kom de med nye retningslinjer for asylsaker. Mange, blant andre i regjeringspartiet SV, trodde dermed at MUF-erne ville få bli.

115 av de rundt 200 MUF-erne har så langt fått saken sin behandlet på nytt. 80 av dem har fått avslag på søknaden.

- Dette skyldes en forskriftsendring foretatt av departementet i etterkant av innvilgelsen av disse sakene, som presiserte hva som ligger i begrepet "sterke menneskelige hensyn". Det å ha bodd lenge i Norge, skal ikke alene tillegges avgjørende vekt, sier Sjøholt.

Tror regjeringen står bak

Morten Tjessem i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) reagerer på avslagene.

- Jeg synes det er ganske tragisk. Forvaltningen har ganske vidt rom for skjønn i slike saker, og her har man valgt å tolke det skjønnet så begrensende som mulig. De kunne like godt innvilget disse sakene, sier

NOAS mener regjeringen står bak avslagene.

- Dette ser ut som det må være signaler fra den politiske ledelsen i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, hvor man har valgt å legge politiske prestisjehensyn inn for å legitimere det hardkjøret man hadde mot UDI etter at de hadde innvilget disse sakene.

AKTUELT NÅ