Hopp til innhold

Ambulansen hadde kun plass til en

Det var kun plass til en person i ambulansen som skulle hente Carsten Thomassen og Bjørn Svenungsen.

Jonas Gahr Støre, Anne-Grete Strøm-Erichsen og Knut Storberget.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre orienterte sammen med forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og justisminister Knut Storberget (th), om terrorangrepet i Kabul.

Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Det fortalte utenriksminister Jonas Gahr Støre som oppsummerte Utenriksdepartementets rapport om angrepet mot Serena hotell i dag.

LES OGSÅ: Norsk journalist drept i Kabul

Der kom det frem at kun Svenungsen ble fraktet bort i ambulansen da den kom til stedet. Ifølge Støre var det kun en pansret ambulanse tilgjengelig.

- Det var ikke plass til begge, og ambulansen måtte returnere for å hente Thomassen senere, fortalte Støre.

Vil endre på rutiner

Utenriksministeren mente imidlertid at UD fulgte sikkerhetsrutinene i forbindelse med turen.

- Sikkerhetsopplegget for besøket til Afghanistan ble fulgt, sier utenriksminister Støre. Men han tar likevel selvkritikk.

LES OGSÅ: - UD vil vurdere rutinene

Utenriksministeren vil endre på rutinene til departmentet i forbindelse med utenlandsbesøk.

- Utenriksdepartementet vil heretter være mer tilbakeholdne med å offentliggjøre informasjon om utenlandsreiser. Det er en lærdom, sa han. 

Støre mente likevel at det ikke var blitt offentliggjort detaljerte opplysninger om Afganistan-turen.

NETT-TV: Støre: - Sikkerhetsrutinene ble fulgt

Usikkert

I sin redegjørelse fortalte Jonas Gahr Støre at det var blitt gitt førstehjelp på stedet til UD-diplomaten Bjørn Svenungsen og journalisten Carsten Thomassen.

Det skal imidlertid ifølge rapportene en stund ha hersket tvil om hvor Thomassen befant seg i kaoset som oppstod etter angrepet mot hotellet.

Støre understreket likevel under pressekonferansen at alt ble gjort for å redde de sårede.

Beklager feilinformasjon

Utenriksminsteren beklaget i sin redegjørelse at det ble gitt et feilaktig bilde til media når det gjaldt Carsten Thomassens helsetilstand etter angrepet.

- Det ble først gitt et inntrykk av at situasjonen var mindre alvorlig enn den var, og det beklager jeg, sa Støre, som varslet en gjennomgang av rutinene i UD.  

Det skal nå nedsettes en arbeidsgruppe som skal gjennomgå det som skjedde i forbindelse med hans besøk i Kabul.

Var på sikkerhetsbefaring

- Politiets sikkerhetstjeneste gjorde en sikkerhetsbefaring i Kabul foran utenriksminister Jonas Gahr Støres besøk i byen, opplyste justisminister Knut Storberget under pressekonferansen.

Han konkluderte med at sikkerhetsarbeidet ble gjort etter gjeldende regler og på en god måte.

- Men det utelukker ikke at det kan gjøres endringer og forbedringer i slike sikkerhetsopplegg i framtida, opplyste Storberget.

Ingen ekstern gransking

Opposisjonen på Stortinget varsler at det ikke blir noen ekstern gransking av tragedien i Kabul. Reaksjonene etter at de fikk regjeringens rapport onsdag er dempet.

- Rapporten gir et overveldende inntrykk av hendelsene og hva denne delegasjonen har stått oppe i, sier Venstres leder Lars Sponheim.

Rapporten vil nå bli sendt til kontroll- og konstitusjonskomiteen som skal arbeide videre med saken.

- Vi har fått ryddige orienteringer, men jeg mener fortsatt at det er uavklarte spørsmål som kontrollkomiteen må se nærmere på, sier Fremskrittspartiets leder Siv Jensen til NTB.

AKTUELT NÅ