Hopp til innhold

- Barnehagemilliard på avveier

Barnehage-kroner blir ikke brukt til det de skal, nå ber regjeringen flere kommuner betale tilbake penger.

Barnehage
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Les rapporten her: Kontroll av skjønnsmidler 2005

Video: Barn snytt for en milliard

Kommunene bruker flere hundre millioner barnehagekroner feil. En kartlegging av 25 kommuner som kunnskapsdepartementet fikk utført, viste at nesten halvparten av pengene som ble gitt til å drive barnehager, ble brukt på andre formål. Nå ber regjeringen kommunene betale tilbake 20% av midlene.

Barnehagepenger i fond

Barnehageforliket skulle sikre utbygging av barnehageplasser og makspris. Staten spytta inn store midler mot løfter fra kommunene om å bruke like mye kommunale penger på barnehager som før.

Men leder Arild Olsen i Private Barnehagers Landsforbund sier det er sannsynlig at en halv milliard er brukt feil både i 2005 og 2006.

- Kommunene har brukt de midlene stortinget bevilget til opprettelse av nye plasser til barnehagedrift, og så har de puttet egne penger i lommen, og vi snakker om inntil en halv milliard kroner hvert år som ikke brukes som det skal, sier Olsen.

- Ikke tilsiktet

Kommuner NRK har snakket med sier feilbruken ikke er tilsiktet, og at pengane stort sett er satt på fond for å brukes til barnehageformål i åra som kjem, men Private Barnehagers Landsforbund trur ikke på kommunene.

- Det er klart de gjør det med åpne øyne. Når kommuner setter av penger på fond i år etter år, så er det klart at dette skjer bevisst, sier Olsen.

Telemarksforskning har kontrollert 25 kommunar. 18 brukte pengar frå staten feil - nesten halvparten av pengane er brukte på andre formål.

Skuffet minister

Kunnskapsminister Øystein Djupedal misliker sterkt at kommunene har redusert sin egen satsing på barnehagedrift.

- Det er et funn som er urovekkende, vi finner oss ikke i at pengene ikke går til det de er tenkt, sier Djupedal til NRK

Nå må atten kommunee betale tilbake penger og kunnskapsministeren varsler sterkere reaksjoner på feilbruk neste år.

AKTUELT NÅ