Hopp til innhold

Folk skvises fra boligmarkedet

Lærere, sykepleiere og andre med helt vanlig lønn skvises ut av boligmarkedet i byene, mener Leieboerforeningen.

Liten, men dyr på Finn.no

Fem hybler tilbys på finn.no til under 700.000 i Oslo-området. Denne hybelen på 17 kvadratmeter har prisantydning 540.000 kroner.

Foreningen beskylder regjeringen for å ha glemt løftet om et godt sted å bo for alle.

HØR: Skvises ut av boligmarkedet

- Det er ikke så lett å få tak i leilighet til en rimelig penge som har en normal størrelse. Med den lønnen jeg har nå får man ikke nok lån til å få kjøpt seg en bolig, sier Hilde Skjelvik, som er lærer i Oslo.

Hun må bo hos familie og venner.

- Nå sover jeg på samme rom som niesen min på elleve år, og det er ikke akkurat helt ideelt, sier Skjelvik.

Hun er 34 år gammel og jobber som lærer ved Tiurleiken skole på Romsås i Oslo. For tiden er hun på boligjakt, men inntil videre må hun sove på et barnerom hjemme hos søsteren.

Får ikke nok lån

Med rundt 300.000 kroner i årslønn og studielån kan en nyutdannet lærer i de fleste banker få et lån på rundt 700.000 kroner.

Men til tross for rekordmange leiligheter på nettstedet finn.no, var det nylig kun fem leiligheter i hele Oslo og Akershus til den prisen, og det var før budrunden.

Alle var små studenthybler.

Leieboerforeningen leder Lars Aasen

Leieboerforeningens leder Lars Aasen.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Det forundrer ikke leder i Leieboerforeningen, Lars Aasen.

- Det har vært en eksplosjonsartet utvikling i boligprisene, og dette må få konsekvenser for mange ulike yrkesgrupper som nå ikke er i stand til å komme inn på boligmarkedet, sier Aasen.

- Folk som jobber for eksempel i skolesektoren, blir nødt til å pendle kanskje både to og tre timer for å komme til jobben, slik som boligprisene har utviklet seg nå, sier Aasen.

Priser tredoblet

De siste ti årene er boligprisene nær tredoblet, og å leie er gjerne enda dyrere enn å eie. Flere av kollegene til Hilde Skjelvik tar ekstrajobber for å få endene til å møtes. Andre har gitt opp.

- Til slutt flytter lærerne ut av byen, og da slutter de ofte på skolen. Hvis du skal flytte langt utenfor byen, så kan du likeså godt finne deg en jobb der, sier Skjelvik.

Dette blir ikke bare et problem for dem som mangler bolig, understreker Aasen i Leieboerforeningen.

- Byen vil ikke fungere

- Barnehageansatte, folk i skolene og politi er alle nødvendige i en by. Hvis vi ikke klarer å skaffe disse bolig, så vil heller ikke byen fungere, sier Aasen.

Heikki Holmås (SV)

Heikki Holmås (SV)

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Stortingsrepresentant Heikki Holmås (SV) er enig i at dette ikke er slik det skal være.

- Dette er jo noe vi må gjøre noe med, for sånn kan vi ikke ha det. Jeg tenker at både staten og kommunen må gå sammen om å sørge for å løse problemet. Alle skal ha en bolig. Å ha en bolig er faktisk en menneskerett, sier Holmås.

Soria Moria

Ifølge Lars Aasen har ikke SV og regjeringen mye å skryte av når det gjelder boligpolitikk.

- Boligpolitikk er det området der det er størst gap mellom intensjoner og virkelighet i forhold til Soria Moria-erklæringen, sier Aasen.

Tabell fra Dine Penger

(Kilde: Dine Penger)

Foto: Kilde: Dine Penger

Alle skal kunne disponere en god bolig i et godt bomiljø, skriver regjeringen i Soria Moria-erklæringen, og lover bygging av flere tusen lavinnskuddsboliger, studentboliger og ikke-kommersielle utleieboliger med statlige tilskudd. De er langt unna målet.

- Vi har veldig klare ambisjoner på boligfeltet og vi har prioritert å gjennomføre en del andre ting, men nå er min utfordring til regjeringen at det gjøres et skikkelig tak for å sørge for å komme videre på boligpolitikken sin del av Soria Moria-erklæringen, sier Holmås.

Fortsetter boligjakten

I mellomtiden fortsetter boligjakten for Hilde Skjelvik.

- Jeg vil fortsette å lete etter leilighet, og eventuelt bo hos venner inntil jeg finner noe som jeg kan leve med, sier Skjelvik.

- Det er jo helt horribelt at folk ikke har råd til å bo, sier hun.

 

Kvadratmeterpris på leiligheter

Oslo

35.700

Bergen

32.000

Stavanger

31.600

Tromsø

30.900

Trondheim

28.800

Sarpsborg

18.100

Hamar

22.200

Drammen

20.800

Larvik

18.600

AKTUELT NÅ