Hopp til innhold

Setter stressmestring på timeplanen

Flere skoler tilbyr kurs i stressmestring, mindfulness og yoga for stressa elever. Nå blir Oslo handelsgymnasium bli en av de første skolene i Norge som setter stressmestring på timeplanen for alle førsteklassingene på skolen.

Oslo handelsgymnasium vil hjelpe elevene med å få bedre psykisk helse. Det gjør de ved å sette stressmestring på timeplanen.

Klasse 1A ved Oslo handelsgymnasium har lagt bort lærebøkene. En gang i uka lærer de yoga, pusteteknikk og mindfulness med Rebekka Nøkling og Marius Engh fra Livslyst & Motivasjon AS som driver med medisinsk yoga

Armene svaier i runde bevegelser over hodet og kroppene beveger seg i takt, mens låta «Feel» av Robbie Willams spilles over høytaleranlegget i klasserommet på Oslo handelsgymnaium. 16-åringene som går i førsteklasse på skolen er med på et prøveprosjekt for å se om stressnivået synker ved hjelp av kurs.

– Det er ikke så enkelt å nyte at man har fri når man hele tiden tenker på prøvene som kommer neste uke, forteller Elisar Louise Kamøy.

Elever ved Oslo Handelsgymnasium

Elevene Caroline Bakken, Elisar Louise Kamøy og Brage Jåsund mener flere skole bør gi elevene opplæring i å takle stress.

Foto: Marit Gjellan

Hun er en av elevene i 1A på Oslo handelsgymnasium som nå kan få pusteteknikker og slow motion-dans på timeplanen.

– På videregående er mange avgangsfag som skal stå på vitnemålet resten av livet. Da blir det mye stress fordi de er så avgjørende, fortsetter Caroline Bakken som går i samme klasse.

Mange sliter med stress

Tall fra Ungdata viser at én av tre ungdommer i Norge sliter med stress. Én av fire har problemer med å sovne om nettene.

(saken fortsetter under grafikken)

3 av 10 ungdommer har typiske stress-symptomer. Grafikk.

Tre av ti ungdommer har opplevd å være «ganske mye» eller «veldig mye» plaget av tanker om at «alt er et slit» eller at de «bekymret seg for mye om ting».

Foto: Grafikk: Mari Grafsrønningen / NRK

Skoleledelsen på Oslo handelsgymnasium har i flere år merket at elevene har vært veldig stressa, og de tok initiativ til prosjektet for å se om det kunne bedre den psykiske helsa til ungdommene.

Rektor ved Oslo Handelsgymnas Trond Lien

Rektor ved Oslo Handelsgymnasium håper elevene lærer teknikker for å takle stress

Foto: Marit Gjellan

– De forteller både til rådgiver og helsesøster at de er stressa. De har mange oppgaver som de må igjennom og forventninger er høye. De trenger hjelp til å sortere, forteller Trond Lien som er rektor på skolen.

(saken fortsetter under grafikken)

Stress-plager hos ungdom. Grafikk.
Foto: Mari Grafsrønningen / NRK

Prosjektet skal testes i seks uker denne våren, og dersom det er vellykket skal det bli en del av timeplanen fra høsten av. Det skal ikke gå utover andre fag, men fylle ledige timer imellom undervisningen.

(saken fortsetter under bildet)

Slow dance

I løpet av en skoletime har elevene lært avspenningsteknikker som både politikere, idrettsutøvere og næringslivstopper bruker. Enkelte elever opplever bedre søvn og prøveresultater etter de fikk stressmestring på skolen

Foto: Marit Gjellan

Skolene må gjøre tiltak selv

Statssekretær Birgitte Jordahl i Kunnskapsdepartementet

Statssekretær Birgitte Jordahl er positiv til at Oslo handelsgymnasium har satt i gang et tiltak for å bedre elevenes psykiske helse.

Foto: Kunnskapsdepartmentet

Kunnskapsdepartementet syns det er bekymringsverdig at mange unge sliter med stress, og sier det er opptil hver enkelt skole å avgjøre om stressmestringskurs fungerer for sine elever.

– Alle tiltak som bidrar til å bedre læringsmiljøet for elevene skal skoleeierne ta på alvor og vurdere, sier statssekretær Birgitte Jordahl.

Hun presiserer at skolene selv kan sette i gang slike kurs så lenge det ikke går utover andre deler av læreplanen og undervisningstiden.

AKTUELT NÅ