Hopp til innhold

Sønstebys minnepris til Khan og Bakkevig

– Det er Deeyah Khan som er frihetskjemperen av oss, sier Trond Bakkevig. Fredag mottok de Gunnar Sønstebys minnepris.

Deeyah Khan og Trond Bakkevig

Menneskerettighetsaktivist Deeyah Khan og prost Trond Bakkevig er tildelt årets minnepris etter krigshelten Gunnar Sønsteby.

Foto: Paal Wergeland / NRK

Årets prisvinnere har vist integritet, mot og handlekraft, mener innstillingskomiteens leder, tidligere forsvarssjef Harald Sunde.

– Med høyst forskjellig bakgrunn, utgangspunkt og arbeidsområde har de på hver sin måte bidratt til viktige debatter og stått fram som modige forsvarere av grunnleggende demokratiske verdier. Akkurat som Sønsteby gjorde i sin tid, nekter de å gi etter for truende og destruktive krefter, sier Sunde.

Truet på livet

Deeyah Khan ble allerede som tenåring en uredd stemme som tok opp tvangsekteskap, vold og undertrykkelse i det pakistanske miljøet i Oslo. Det førte til sterke reaksjoner mot henne.

– Det kom til et punkt hvor det var vanskelig for meg å gå i Oslo uten at noe voldelig eller aggressivt skjedde. Jeg fikk noe støtte, men stort sett var reaksjonene så sterke at jeg valgte å flytte da jeg var 17, sier Khan.

Hun tror at det å være kvinne virket truende på mange, men også det at hun hadde bakgrunn fra det pakistanske miljøet.

– Jeg husker en episode veldig godt. Ved Grensen kom en eldre mann opp til meg og kjeftet. Han sa: «Du får døtrene våre til å tro at de kan gjøre hva de vil». Da begynte jeg å le. Hva er galt med det?

Fortsatt mottar hun trusler, men sier det ikke går inn på henne på samme måte som før.

– Jeg tar ikke lett på det. Jeg er forsiktig med egen sikkerhet, men ikke med hva jeg sier.

Religiøs dialog

Trond Bakkevig

Prost Trond Bakkevig sier han bare møtt verbal motstand, og at han aldri har blitt truet på samme måte som Deeyah Khan.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Trond Bakkevig har i snart 20 år arbeidet for å tilrettelegge samtaler mellom religiøse ledere i Midtøsten.

– Jeg ønsket å bygge et nettverk av religiøse ledere som stoler på hverandre.

Bakkevigs håp er at de skal støtte hverandre når en fredsavtale en gang måtte komme. Han har ikke opplevd å bli truet på samme måte som Khan.

– Jeg har følt meg trygg. Det er Khan som er frihetskjemperen. Vi andre skal være solidariske med dem som kjemper for frihet.

I en kronikk i Aftenposten beskriver han religion som en ressurs, ikke et problem.

– Stort sett er det sånn at troende mennesker ønsker å se på sin religion som det som får dem til å gjøre godt. Da må de religiøse lederne kanalisere godhet inn i gjerningene.

Gunnar Sønstebys Minnefond ble etablert i 2013 med mål om å hedre krigsheltens livsgjerning. En årlig pris deles ut i krigsheltens navn til mennesker som fremstår som modige forsvarere av de grunnleggende verdier i vårt demokrati.

Prisen ble for første gang utdelt i 2015 til Kristin Solberg og Per Edgar Kokkvold.

AKTUELT NÅ