Lanseres som ny nestleder i Sp

En helt ny kandidat lanseres som nestleder i Senterpartiet, dersom verken Marit Arnstad eller Ola Borten Moe blir med i ledelsen av partiet.

Bjørn Arild Gram og Marit Arnstad

Bjørn Arild Gram og Marit Arnstad var henholdsvis andre- og førstekandidat på stortingslista fra Nord-Trøndelag i fjor høst. Nå lanseres Gram som en mulig ny nestleder i Sp.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Hvis Marit Arnstad takker nei til å bli leder eller nestleder, og Borten Moe ryker ut i en kampvotering, er alternativet at Trøndelag samler seg om en annen nestlederkandidat. Mange snakker varmt om Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram, skriver politisk redaktør i Nationen, Kato Nykvist, på lederplass i dag.

– Om noen region har klippekort til partiets lederskap, er det nettopp Trøndelag. Det blir uhyre interessant å se hvordan trønderne spiller kortene i dagene og ukene som kommer, skriver den politiske redaktøren i Nationen.

Ordknapp Gram

Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram ler godt når NRK formidler at han lanseres som en mulig ny nestleder i Senterpartiet. Men Gram – som også er vara for Marit Arnstad på Stortinget, er svært forsiktig med å si hvem som bør velges i ledelsen i Senterpartiet på det ekstraordinære landsmøtet til våren.

– Jeg kommenterer ikke noe rundt valget av ny leder i Senterpartiet. Og jeg forholder meg til prosessene.

– Hvor viktig er det at Trøndelag har en representant i ledelsen i Senterpartiet?

– Dere får ikke meg til å si noe nå. Det er ikke behov for å få flere på banen, sier en svært ordknapp Gram.

Lillian Hatling

Lokallagsleder i Sp i Steinkjer, Lillian Hatling.

Foto: Distriktssentret

– Ingen i Senterpartiets ledelse har noen rett til å fortsette, alle tre er i spill, sier tidligere Senterparti-leder Anne Enger, som i dag er fylkesmann i Østfold.

– Gram gjør en bra jobb

Leder i samstyret for syv lokallag i Steinkjer Senterparti, Lillian Hatling, forstår godt at det nå snakkes varmt om Steinkjers ordfører gjennom mange år, Bjørn Arild Gram.

Han har fartstid som statssekretær i Finansdepartementet og er nestleder i KS, kommunenes interesseorganisasjon.

– Han er en meget dyktig ordfører, og har gjort en bra jobb i alle posisjoner han har hatt, sier Hatling.

Hun viser til at det skal settes ned en valgkomité i Senterpartiet som skal komme med forslag til hvem som skal bli ny leder og nestleder i partiet.

Ola Borten Moe

Ola Borten Moe er innstilt på å fortsette som nestleder i Sp.

Foto: Rune Karlsen / NRK

– Nå skal valgkomiteen gjøre et arbeid, og det blir et hypotetisk spørsmål hvem som blir med i ledelsen i Sp etter landsmøtet, sier Hatling.

Borten Moe og Arnstad

Ola Borten Moe mener han fortsatt har tillit hos Senterpartiets medlemmer, og sier han ønsker å fortsette som nestleder i partiet.

– Landsmøtet står fritt til å velge hvem man vil til de ulike posisjonene. Jeg må finne meg i at mitt kandidatur blir vurdert og veid av alle våre lokallag og fylkeslag, sa Ola Borten Moe i dagens Politisk kvarter på NRK.

Senterpartiets Marit Arnstad er ordknapp etter at hun nok en gang trekkes fram som lederkandidat. Men hun sier ikke bastant nei til å bli ny leder.

– Det er hyggelig at Trønder-Avisa har tro på meg, men jeg har ikke så mye å tilføye utover det som allerede er sagt, skriver Arnstad i en tekstmelding til avisa, som på lederplass mandag mener hun bør ta over etter Liv Signe Navarsete som partileder.

Sp-bastion

Trøndelag har tradisjonelt sett vært en Senterpartibastion.

Bare i Nord-Trøndelag fikk partiet en oppslutning på 16,7 prosent ved stortingsvalget i fjor høst. På landsbasis fikk Sp en oppslutning på bare 5,5 prosent.

–Senterpartiet har alltid stått sterkt i Trøndelag. Det handler om dyktige personer som har gjort en god jobb og om en politikk som treffer folk. De 14 Sp-ordførerne i Nord-Trøndelag er gode ambassadører for partiet. Marit Arnstad har også vært en sterk førstekandidat foran stortingsvalget i fjor høst. Dyktige folk i ledelsen bidro til at det var artig å drive valgkamp for oss lokallagsledere, sier Lillian Hatling.

Liv Signe Navarsete ber om avløsning som Senterparti-leder og ber partiet kalle inn til ekstraordinært landsmøte så snart som mulig.