Hopp til innhold

GNDR forsøkte å rekruttere forsker

Forskeren Cecilie Hellestveit sa ja til delta på en stor konferanse i regi av den nå hvitvaskingssiktede menneskerettighetsorganisasjonen GNRD. Da hun skjønte hva organisasjonen egentlig ville, trakk hun seg.

Cecilie Hellestveit, seniorrådgiver, International Law and Policy Institute

Anerkjent forsker: Cecilie Hellestveit er ekspert på menneskerettigheter og ble flere ganger kontaktet av GNRD for samarbeid og sa ja til å delta på en konferanse. – Da jeg innså hva som var grunntanken bak valgte jeg å trekke meg.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

I februar i fjor arrangerte den Stavanger-baserte menneskerettighetsorganisasjonen GNRD en stor konferanse i Genève, der målet var å lansere et forslag til en ny konvensjon om terrorbekjempelse og menneskerettigheter.

Organisasjonen, som er siktet for hvitvasking og heleri, forsøkte gjentatte ganger å knytte bånd til seniorforsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute. Til slutt sa hun ja til å bli med.

– Men da jeg fikk utkastet til konvensjonen ble jeg usikker på hva de egentlig ville. Prosessen kunne få stor betydning internasjonalt, og da jeg skjønte hva konvensjonen gikk ut på ville jeg ikke bidra.

Hva ville de oppnå?

– Jeg tror de ønsker å bevege den internasjonale menneskerettighetsagendaen på en måte som tjener interesser i Gulfen. Mitt inntrykk er at de har lånt merkevaren «norsk menneskerettighetsorganisasjon» uten at det er norske verdier de har forsøkt å formidle.

Landene i Persiabukta mangler troverdighet i saker om menneskerettigheter, og derfor tror Hellestveit det har vært beleilig å kjøre en kampanje fra Norge, som har høy troverdighet på området.

To norske universitet har brutt avtale

GNRD har også inngått avtaler med Universitetet i Tromsø og Universitetet i Stavanger om samarbeid, men nå er begge avtalene sagt opp.

Instituttleder ved Senter for fredsstudier, Christine Smith-Simonsen, sier Universitetet i Tromsø fattet mistanke da de så hvordan GNRD omtalte avtalen som ble inngått i mars.

– Det virket som de var ute etter å sikre seg legitimitet gjennom kontakt med vårt universitet. Da skjønte vi at alt ikke var som det skulle være.

Mandag sa Universitetet i Tromsø opp avtalen.

– Vi la avtalen på is da vi fattet mistanke, men syntes vi burde ha noe mer substansielt enn løse rykter før vi sa den opp. Det fikk vi på fredag da siktelsen ble kjent, sier Smith-Simonsen.

AKTUELT NÅ