Hopp til innhold

Ap feirer sexkjøpsloven: – Frem med sjampanjen

Ap-politiker Tove Smaadal vil feire funnene i evalueringa av sexkjøpsloven. – Loven har hatt effekt, noe vi har ment hele veien, sier hun.

Tove Smaadahl smiler

– Dette er en dag for glede og sjampis, sier Tove Smaadal (Ap) til NRK. Bildet er fra da hun ble tildelt LOs likestillingspris på vegne av Krisesentersekretariatet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Sexkjøpsloven

En rapport om sexkjøpsloven utarbeida av Vista Analyse ble lagt fram av Ingeborg Rasmussen i dag. Et av hovedfunnene er at loven har ført til redusert omfang av prostitusjon i Norge.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix
Kjell Ingolf Ropstad

Kjell Ingolf Ropstad (KrF), andre nestleder i justiskomiteen på Stortinget, mener det ikke gjenstår noen argument for å fjerne sexkjøpsloven.

Foto: KrF

En evaluering av den såkalte sexkjøpsloven lagt frem i dag tilsier at omfanget av prostitusjon i Norge har gått ned med 20-25 prosent.

Loven ble innført i 2009, etter initiativ fra den da rødgrønne regjeringa.

– Dette er en dag for glede og sjampis, sier Tove Smaadal (Ap) til NRK.

I tillegg til å være Ap-politiker er Smaadal daglig leder av Krisesentersekreteriatet. Hun er fornøyd med evalueringa og funnene som er gjort. Samtidig påpeker hun at det kan være vanskelig å sammenligne tilstanden før og etter loven ble innført.

– Det kan ikke ha vært lett å evaluere. Mange kvinner som var prostituerte er ikke prostituerte i dag. Derfor er det vanskelig å sammenligne, sier hun til NRK.

Likevel mener hun evalueringen bør få politikere som er motstandere av loven til å tenke seg om.

– For fjerner de loven tror jeg dessverre at markedet vil øke, sier Smaadal.

KrF: – Helt feil å fjerne loven nå

SV-leder Audun Lysbakken utfordrer også motstandere av loven til å tenke seg om.

– Denne evalueringen bør sette punktum for debatten om opphevelse av sexkjøpsloven. Jeg vil utfordre Høyre, Frp, Venstre og MDG til å tenke nytt, sier Lysbakken til NTB. .

Kjell Ingolf Ropstad (KrF), andre nestleder i justiskomiteen på Stortinget, mener det ikke gjenstår noen argument for å fjerne loven.

– I samarbeidsavtalen fikk vi gjennom at det skal komme en stortingsmelding. Jeg håper at Høyre, Venstre og Frp ser at det blir helt feil å fjerne loven - med en så tydelig evaluering som viser at loven fungerer, sier Ropstad til NRK.

Arbeiderpartiets Jette Christensen oppfordrer regjeringa til å lese rapporten grundig.

– Høyre og Frp har bestemt seg på forhånd. Nå må de lese rapporten slik at de kan diskutere på et reelt grunnlag, og ta det innover seg når de diskuterer
prostitusjonspolitikken i Norge, sier Christensen til NRK.

– Loven trenger noen endringer

Sexkjøpsloven

Vidar Brein-Karlsen (Frp), statssekretær i justisdepartementet tok imot evalueringa i dag. Han sier rapporten blir sentral i arbeidet med ny stortingsmelding om prostitusjon og menneskehandel.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Ropstad påpeker samtidig at loven trenger noen endringer.

– Evalueringen sier også at det er noen forbedringer som må til. Vi trenger flere sosiale tiltak for å hjelpe de prostituerte og bedre samkjøring i politiet for å ta bakmennene, sier han.

Hensikten med sexkjøpsloven, slik den var uttalt i forarbeidene til loven, var ifølge dagens evaluering å:

  • Endre «holdninger til sexkjøp»
  • Redusere etterspørselen etter sexkjøp
  • Bidra til å forhindre at kvinner og menn drives til prostitusjon eller utsettes for menneskehandel.

Noen mener evalueringa av loven ble satt i gang for tidlig, fem år etter at loven ble innført.

– Jeg er ikke uenig i det. Det er kanskje noe snaut å gjøre en slik evaluering etter bare fem år. Hvorfor evalueringa kommer så fort må nesten den tidligere regjeringa svare på, sier Brein- Karlsen.

Han mener likevel at evalueringa blir sentral i arbeidet med en ny stortingsmelding om temaet, som regjeringa skal utarbeide.

– Vi ser til Sverige som kom med en slik evaluering først etter 10 år med en slik lov, og det er et ganske likt samfunn som vårt. Men rapporten er likevel verdifull, sier Brein-Karlsen til NRK.


AKTUELT NÅ