Hopp til innhold

– Mulig å avblåse lærerstreiken før skolestart

Skolestart nærmer seg med stormskritt. Samtidig skal ikke partene i lærerstreiken møtes før torsdag. Men Riksmekleren er forsiktig optimist.

Riksmekler Nils Dalseide

Riksmekler Nils Dalseide og hans meklere leter med lykt og lupe for å finne en løsning på lærerkonflikten som er slik at partene kan leve med den.

Foto: Johan B. Sættem

Syv timer på Riksmeklerens kontor mandag førte til ikke til annet enn at tonen mellom partene i den betente lærerstreiken bedret seg.

Partene skal nå ikke møtes formelt hverken i dag eller i morgen. Først på torsdag morgen blir det nytt formelt møte mellom partene hos Riksmekleren.

Samtidig nærmer skolestart seg med stormskritt. På Sørlandet, i Telemark og deler av Rogaland er det skolestart allerede denne uken. Kommende mandag starter de fleste elevene skoleåret.

Leter etter løsninger på konflikten

Riksmekler Nils Dalseide sier til NRK at klimaet mellom partene er bedre.

– Det er ikke tvil om at hvis vi ser på situasjonen for 14 dager siden, så er det etter mitt syn et bedre grunnlag for å arbeide med leteoperasjonen etter nye løsninger nå, enn det var før, sier Dalseide.

Per Kristian Sundnes

Forhandlingsleder Per Kristian Sundnes og KS er under hardt press for å fire på kravene om at lærerne må tilbringe mer av arbeidstiden på skolen.

Foto: Johnny Syversen

– Men partene skal ikke møtes igjen før torsdag. Samtidig vet vi at skolestart nærmer seg raskt. Vil det være praktisk mulig å få avblåst streiken før skolestart, dersom partene vil nok?

– Ja, det vil det være. Mandag 18. kommer de fleste elevene tilbake på skolen, og denne uken er det mye planleggingsarbeid. Det avgjørende er om partene tenker at de er mer tjent med en minnelig løsning, og at vi klarer å finne frem til en løsning som alle kan leve med, sier Dalseide.

Men det er mange og kompliserte spørsmål som skal avklares.

Vanskeligst for Utdanningsforbundet er kravet om at lærerne må være på skolen inntil 7,5 timer hver skoledag.

I tillegg uttrykker lærerne stor mistillit til KS som arbeidsgiver, noe som trolig ikke er spesielt enkelt å løse gjennom en avtaletekst.

Separate møter tirsdag og onsdag

I dag og i morgen kommer partene til å holde separate møter med mekleren «etter behov».

Da vil partene sammen med meklerne prøve å finne alternative løsninger på konflikten som er slik at alle parter kan leve med det, eller om en eller begge parter ser seg best tjent med at streiken fortsetter.

Ragnhild Lied fra Utdanningsforbundet på vei inn til Riksmeklingsmannen.

Ragnhild Lied i Utdanningsforbundet er også under hardt press, etter at KS har sagt seg villig til å snu alle stener i jakten på en løsning. Utfordringen er å finne en utgang på streiken som er slik at avtalen ikke blir nedstemt i en ny uravstemning.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– KS har sagt til NRK at de er villige til å snu på alle steiner for å finne en løsning på konflikten. Opplever du at også Utdanningsforbundet er like positivt innstilt på å finne en løsning?

– Det er umulig for meg å sammenligne partene, men jeg opplevde møtet i går slik at alle partene har gitt sitt samtykke til den arbeidsprosessen som vi nå har satt i gang. Det opplever jeg at de har gjort fordi de ser det som mulig og svært ønskelig å finne en løsning, sier Dalseide.

Har avtalt å snakke sammen

Det kom ikke til noen avklaring på lærerkonflikten etter møtet hos Riksmekleren mandag, men det var det heller ingen som hadde forventet på forhånd.

– Det er grunnlag for å fortsette med samtaler for å jobbe frem en løsning, sa Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied til NRK mandag kveld.

– Vi har kommet frem til at vi vil fortsette å snakke sammen, og det blir et nytt møte om ikke så lenge. Vi har ikke kommet frem til noe konkret, men vi snakker godt sammen. Vi håper vi klarer å avverge streiken til skolestart, sa Elisabeth Paulsen i Lektorlaget.

AKTUELT NÅ