Hopp til innhold

Seks års kamp uten løsning i Martine-saken – mener håpet svinner

– For to år siden var det 80 prosents sjanse for å løse saken, nå er det nede i 30 prosent, sier Odd Petter Magnussen. Han mener Utenriksdepartementet har sviktet.

Odd Petter Magnussen

SKUFFET: Odd Petter Magnussen holdt torsdag en pressekonferanse, der han holdt et nesten to timer langt innlegg han kalte en kronologisk odyssé over norsk unnfallenhet.

Foto: Svein Olsson/NRK

Martine Vik Magnussen

DREPT: Martine Vik Magnussen ble funnet voldtatt og drept i London 16. mars 2008.

Søndag er det seks år siden Martine Vik Magnussen ble funnet voldtatt og drept i London. Kort tid etter drapet ble medstudent Farouk Abdulhak etterlyst av britisk politi, men da hadde han allerede reist hjem til Jemen, der han har oppholdt seg siden.

Siden hverken Storbritannia eller Norge har noen utleveringsavtale med Jemen, er situasjonen helt fastlåst.

Les alt om drapet på Martine Vik Magnussen

– Var nær løsning

Farouk Abdulhak

ETTERLYST: Farouk Abdulhak er fortsatt etterlyst gjennom Interpol.

Foto: SKJERMDUMP: Interpol

– Da jeg begynte å se på saken, var det veldig små sjanser. Jeg mente da det var ti prosents sjanse. Så fikk vi det opp i 80 prosent for et par år siden, hvor det var gode forhandlinger mellom Oslo-senteret og faren i Jemen, forteller Odd Petter Magnussen.

Han sier de da fikk spørsmål om soningsforhold og når mistenkte kunne bli utlevert.

– Dette er jo sterke signaler på at man realitetsbehandler en slik løsning som vi forsøkte å få frem, sier Magnussen.

Han klandrer ikke norske myndigheter for at dette ikke lyktes, men sier det er typisk at det er andre parter som har vært nærmere løsning enn UD.

– Alle andre gjør konkrete grep, mens UD er på sidelinjen. At norske myndigheter er så passive blir lagt merke til i Jemen, hevder Magnussen.

Mistenkte skal ha giftet seg i Jemen

Nå skal Farouk Abdulhak ha giftet seg i Jemen.

– Jeg skjønner jo at det ikke er ment som det, men det føles som en provokasjon, medgir Magnussen.

Han mener bryllupet viser at familien føler seg mer komfortable, og at de kan legge forholdene til rette for et fortsatt liv i Jemen.

Riksmannssønnen har levd godt beskyttet av sin innflytelsesrike far, forretningsmannen Shaher Abdulhak. Han har et omfattende kontaktnett i den jemenittiske makteliten, og var blant daværende president Ali Abdullah Salehs betrodde.

– Ekteskapet drar hele prosentsjansen ned, og jeg anser at det nå ligger på 30 prosent, men det er fortsatt ganske bra med tanke på utgangspunktet, sier Magnussen.

– Andre gjør mer enn UD

På torsdagens pressebrief kom Magnussen med krass kritikk av UD. Han mener departementet gang på gang har kommet med tomme løfter.

– Jeg har ikke sett noen operative grep fra norsk side mot Jemen, sier Magnussen.

De fremmøtte pressefolkene fikk hvert sitt hefte med dokumentasjon av korrespondansen mellom departementet og faren.

– UDs innsats har vært høyst marginal der de kunne utrettet noe overfor jemenittiske myndigheter. Der har det kun vært av formell karakter, mener Magnussen.

– Har det ikke vært reelle forsøk?

– Nei, det har ikke vært forsøk på å løse saken med jemenittiske myndigheter. En mulig løsning ligger i at UD mobiliserer, som de har gjort i andre saker. Norge må bruke gulrot og pisk.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Lørdag er det seks år siden Martine Vik Magnussen ble drept i London. Faren mener Norge kunne gjort mer i saken. Han holdt pressekonf. i dag.

NETT-TV: – UD snakker om at de bruker store ressurser på den saken her. Det er umulig for noen som jeg snakker med å registrere det. Både på politisk nivå i England, USA og Jemen, hevder Odd Petter Magnussen.

For en måned siden møtte Magnussen utenriksminister Børge Brende. Nå har Magnussen mottatt et brev som han mener er helt intetsigende.

– Det inneholdt helt generell, uforpliktende retorikk. Det er i prinsippet ingenting. Dette har jeg hørt i seks år, sier Magnussen.

Han mener Martine-stiftelsen, Oslo-senteret og stortingsrepresentanter utgjør et større press enn UD.

– Nå er det dessverre mye lenger frem, tror jeg, enn det var for noen år siden.

UD: – Har forståelse for frustrasjon

UD avviser kritikken og sier at de har brukt store ressurser på saken.

– Vi har forståelse for hans frustrasjon. Vi, og alle som har fulgt denne saken, er opprørt over at den mistenkte seks år etter drapet fremdeles ikke er stilt for retten, kommenterer kommunikasjonsrådgiver Svein Michelsen i UD.

– UD har brukt store ressurser på denne saken fra første dag. Vårt mål har hele tiden vært å få den mistenkte stilt for retten i Storbritannia. Det vil vi fortsette å jobbe for, sier Michelsen.

– Norge har ikke utleveringsavtale med Jemen. Hva bruker da UD de store ressursene på?

– Det vi gjentatte ganger har bedt Jemen om er å legge press på den mistenkte slik at han frivillig reiser til Storbritannia og overgir seg til britiske myndigheter.
Samtidig er det en internasjonal arrestordre som står ved lag. Slik at hvis den mistenkte forlater Jemen, vil han forhåpentlig bli pågrepet og utlevert til Storbritannia, svarer Michelsen.

Magnussen mener UD driver et narrespill når de sier de bruker store ressurser.

– Kritikken kjenner vi oss absolutt ikke igjen i. Vi har holdt Magnussen løpende orientert om håndteringen av saken, senest i et møte for en måned siden.

– Vondt

Seks år etter at Martine ble drept sier faren at han bevisst prøver å holde følelsene tilbake, og fokusere på saken i møte med presse og myndigheter.

– Tårene kommer i private sammenhenger. jeg forsøker å ikke gjøre det i offentlige sammenhenger. Jeg er avhengig av respekt og integritet. Kommentarer om at myndighetene forstår min situasjon og frustrasjon, er bare hersketeknikker for å stigmatisere meg, mener Magnussen.

Han beskriver savnet av Martine som grenseløst.

– Det er vondt dette her, når vi ser at egne myndigheter ikke løfter en finger utenom å sende et brev i ny og ne, sier Magnussen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger