Hopp til innhold

Svindlere finner informasjon om deg på sosiale medier

Vær forsiktig med hva du legger ut på nettet og sosiale medier. Opplysningene kan bli brukt av selskaper som vil forsøke å svindle deg. Erika Mikkola ble forsøkt svindlet, og advarer nå andre.

Erika

16 år gamle Erika fra Alta ble forsøkt svindlet. Nå advarer hun andre om å gjøre personlige opplysninger tilgjengelige for fremmede.

Foto: Geir Samuelsen / NRK

– Om de først har opplysninger om deg, for eksempel på hvor du bor, så er det lett å finne flere opplysninger om deg på nett også. Man burde være veldig forsiktig med hvor man legger ting ut, og hvor åpent man har det, sier 16 år gamle Erika Mikkola i Alta.

Hun ble forsøk svindlet av et fiktivt lotterifirma i Spania. For at Erika skulle få utbetalt premien på flere hundre tusen euro måtte hun oppgi koden på bankkortet og sende inn kopi av legitimasjon.

Dokument

Her ser vi litt av dokumentet som kom i posten til Erika. Hun gjennomskuet heldigvis svindelen.

Foto: Heidi W. Joakimsen / NRK

– Jeg synes det er skummelt

Nå advarer Erika andre ungdommer, og ber dem være bevisste på hvilke opplysninger de legger ut på nettet og sosiale medier.

– Man må være forsiktig med å legge ut personlig informasjon på Facebook, Instagram, og på Snapchat, for også der kan det være svindel, sier hun.

– Jeg synes det er trasig, det er jo ungdommer, og de er vel noe lettere å påvirke.

Tor Mikkola

Erika fattet mistanke fordi lotterifirmaet Euro Millions var spansk, og hun hadde lite eller ingen forbindelse med noen i Spania. Hun opplevde det hele som ekkelt.

– Jeg har null forbindelse med Spania, jeg har så vidt vært utenfor Europa. Det er ikke noe særlig å vite at folk utenfra kan finne deg så lett. De hadde både navnet og postadressen min, det synes jeg er skummelt, sier hun.

– Pass på hva du deler

Dokument 2

Et av dokumentene som kom i posten til Erika.

Foto: Heidi W. Joakimsen / NRK

Steinar Hatlestad er seniorrådgiver hos Lotteri- og stiftelsestilsynet. Han mener Erikas oppfordring om å bruke nettvett er en svært klok oppfordring.

– Dette er klokt og viktig å få sagt til unge, men også til voksne. Pass på hvilken informasjon du legger ut på nettet og deler med andre, for dem som driver med svindel bruker alle kanaler de kan, og sosiale medier er selvfølgelig intet unntak, sier han.

Hatlestad sier at man bør tenke seg om to ganger før personlige opplysninger legges ut.

Satser på utsatte grupper

Fordi stadig flere skaffer seg smarttelefon eller iPad får slike firmaer lettere spillerom. Hatlestad ser derfor ikke bort fra at firmaene satser mer på utsatte grupper, som svært unge og eldre.

– Hvem som får disse henvendelsene tror jeg kan være helt tilfeldig, jeg tror de plukker det ut på ulik måte, men det kan også hende at de henvender seg til mer sårbare grupper, sier han.

Tor Mikkola er faren til Erika Mikkola. Han synes det er ille at svindelselskapene nå tydeligvis har kastet sine øyne på svært unge mennesker.

– Jeg synes det er trasig, det er jo ungdommer, og de er vel noe lettere å påvirke. Når det da kommer et skjema hvor du skal fylle inn kontonummer eller sikkerhetskode og legge ved legitimasjon, så er det ganske alvorlig og fort gjort å tro på. Jeg syns det er veldig skummelt, sier han.

Mikkola

Faren til Erika, Tor Mikkola, synes det er trasig at så unge mennesker skal bli utsatt for svindel.

Foto: Hilde W. Joakimsen / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark