Hopp til innhold

– Damers vindrikking skaper trøbbel

Kvinners alkoholvaner skaper større problemer enn tidligere. – En full mor er mye verre enn en full far, mener rusforsker Kalle Gjesvik.

Kalle Gjesvik

Kalle Gjesvik er rusforsker ved Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet.

Foto: Petter Strøm / NRK

Gjesvik er forsker ved Universitetet i Tromsø og har blant annet sett på hvordan overforbruk eller misbruk av alkohol påvirker de som er nærmest.

– Selv om det er vanskelig å være pårørende til noen som drikker for mye uansett når på året, så er ofte jula ekstra vanskelig. Da er foreldrene hjemme, har fri og drikker enda mer enn vanlig, forklarer Gjesvik.

Vin hver dag

Rusforskeren forklarer at selv om det tradisjonelt har vært menn som oftest har stått for overforbruk av alkohol, så har kvinnene kommet kraftig etter.

– I langt større grad er det kontinentale drikkemønsteret adoptert, spesielt av vindrikkende kvinner. Men i tillegg så har man ikke lagt vekk den norske helgefylla. Og der er forskjellen på Norge og en del andre land som man ofte sammenligner seg med, forklarer Gjesvik.

Kvinner med vin

Kvinner drikker stadig mer - og det fører til problemer, mener rusforsker.

Foto: ssuaphoto / colourbox.com

Tåler mindre

Og at kvinners økende alkoholforbruk er mer problematisk forklarer rusforskeren slik:

– For det første tåler kvinner mindre. Tre flasker vin hos en mann virker på samme måte som to flasker hos en kvinne. For det andre er kvinner som regel den nærmeste omsorgspersonen og det er som regel mye vanskeligere for barn å se mor beruset enn å se far beruset, sier Gjesvik.

– Uansett hvor langt likestillingen har kommet, så er mor oftest nærmere barna enn far, sier han.

Rusforskeren mener dessuten alkoholmisbruk ikkebare fører til helseproblemer og skader hos den som drikker.

– Så godt som alle pårørende kan få helseproblemer av ulik karakter. Enten det er ryggproblemer, hodepine, pustebesvær eller andre litt uforklarlige plager.

Gjesvik mener og at barn som utsettes for alkoholmisbruk hos omsorgspersonene tar på seg både økt ansvar og kan oppleve skam.

– Dette kan tilsynelatende gå helt fint, men etter flere år kan det plutselig gi seg utslag i store problemer. Vi har eksempler på jenter som har taklet en slik utfordring helt fint i ung alder, men som i 18-19-årsalderen har røket rett ut i prostitusjon, forteller Gjesvik.

Må bry seg

– Er det noe omgivelsene kan eller bør gjøre?

– Ja! Vi må tillate oss å stille spørsmål ved våre nærmestes liv dersom vi opplever at for eksempel barna ofte har ulike plager, mens foreldrene framstiller livet som veldig bra. Vi må bry oss, selv om det bare er naboen og ikke noen i nær familie, sier Gjesvik

Flere nyheter fra Troms og Finnmark