Hopp til innhold

– Ingen skal kunne ta de store fiskeressursene i Norge

Kystopprørere portretterer Kjell Inge Røkke som en pirat med pistol og flosshatt og krever at fellesskapet igjen skal få kontroll over fiskeressursene i nord.

Kystaksjon i Oslo

Aksjonsleder Trond Einar Olaussen setter opp stand for den nystartede Kystaksjonen som markerte seg i Oslo lørdag formiddag med utdeling av løpesedler på Egertorget. Kravet er råderett over fisken etter at Røkke-systemet har varslet nedleggelser og salg av fiskeindustri i Hammerfest og Mehamn. Aksjonen har sitt utgamgspunkt i Meham, men har fått tilslutning fra en rekke utsatte steder i Finnmark og Nordland.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Kystfolket raser mot regjeringens fiskeripolitikk og krever å beholde fisken som er knyttet til anlegg i lokalsamfunnet. Endringene i Norway Seafoods medfører at 80 ansatte i nord mister jobben, samtidig som flere blir sesongarbeidere.

– Ingen skal kunne ta den store fiskeressursen i Norge og gi den til et knippe mennesker slik at de skal bli enda rikere. Fisken er en felles ressurs, på lik linje med gass, olje og vannfall, sier aksjonsleder Trond Einar Olaussen.

Nesten 100 personer kom i et eget fly fra Lakselv for å holde en markering på Egertorget i Oslo sentrum lørdag. I Nord-Norge har det lenge vært misnøye med måten de Røkke-kontrollerte selskapene Norway Seafoods og Havfisk forvalter trålkvotene og landindustrien på. Misnøyen retter seg også mot politikere som ifølge kystopprørene har latt klare føringer om leveringsplikt vannes ut over tid.

– Røkke uthuler systemet

– Røkke har fått retten til å fiske det man kaller samfunnskvote, og den kvoten har blitt tildelt samfunnet fordi man ønsker å skape vekst og bosetting langs kysten hele året. Men det Røkke har gjort, er å uthule hele systemet. Vi forlanger at fiskeressursen blir gitt tilbake til samfunnet, sier Olaussen.

Kystaksjonen vil også ha en markering foran Stortinget mandag.

– Det blir taler, appeller og kulturelle innslag. Vi skal prøve å samle så mange som mulig der, sånn at det blir litt trykk, sier sametingsrepresentant Beaska Niillas til NTB.

Protestene begynte etter at det ble kjent at Røkke-eide Norway Seafoods ville legge ned flere anlegg i Finnmark. Blant annet vil dette føre til nedbemanning i Hammerfest, og nedleggelser i Mehamn og Kjøllefjord.

Kystopprøret har fått støtte fra politikerne i Finnmark, mens statsminister Erna Solberg i spørretimen på Stortinget slo fast at hun ikke vil gripe inn for å sikre at fisk blir levert til Norway Seafoods sitt anlegg i Mehamn.

400 i tog på Melbu

Sist helg gikk 400 demonstranter i tog på Melbu for å protestere mot det de mener er feilslått fiskeripolitikk.

– Jeg er rasende. Fisken som tilhører oss alle skal ikke bare gi gevinst for et fåtall. Politikerne har sovet i timen i flere tiår, sier Marit Østgård fra Stokmarknes til Bladet Vesterålen.

Hun har ikke gått i demonstrasjonstog siden Alta-aksjonen, men møtte opp for å protestere mot Norway Seafoods og regjeringens fiskeripolitikk.

Kjemper for å beholde fisken

Mer enn 400 personer møtte søndag opp på Melbu i Vesterålen for å protestere mot det de mener er feilslått fiskeripolitikk.