Hver sommer kan vi høre skrekkhistorier om hunder som har angrepet og drept eller skadet sau på beite. Ofoten Fuglehund-klubb mener dette kan krueres ved å gi hunden elektrisk støt i det den går til angrep.

Hundene piper i smerte når Ragnar Bøifot trykker på knappen.

Her får hunden en kraftig karamell

Aversjonstrening med strømhalsbånd skal forhindre saueangrep.

Med et strømhalsbånd festet til hundens hals, lærer Ofoten Fuglehundklubb menneskets beste venn hvordan den skal oppføre seg i nærkontakt med sau.

– Når halsbåndet har hudkontakt vil det kunne avgi en sikkelig karamell. Denne treningen skal sørge for at hunden holder avstand til sauen når nærkontakt oppstår, forteller Ragnar Bøifot som er kursleder for saueaversjonstrening hos Ofoten Fuglehundklubb. Kurslederen har ennå ikke turt å prøve strømhalsbåndet på seg selv.

(saken fortsetter under bildet)

hundehalsbånd - Halsbåndet gir hunden et kraftig støt, men Ragnar Bøifot har ikke prøvd båndet på seg selv. - Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Halsbåndet gir hunden et kraftig støt, men Ragnar Bøifot har ikke prøvd båndet på seg selv.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

– Poenget er at hunden skal forbinde smerten med sauen, og dermed holde seg unna.

Billig forsikring

Ifølge Bøifot ser sauebønder i Ofoten årlig sauer som både har blitt angrepet og jaget rundt til utmattelse av overivrige hunder.

Ragnar Bøifot - Ragnar Bøifot. - Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Ragnar Bøifot.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

– At hundene løper etter og angriper saueflokker på beite er en tragedie både for sauene og hundeeierene. Aversjonstrening er en veldig billig forsikring for å hindre at slike stiuasjoner oppstår. Denne treningen burde alle hunder som går i beiteområder gjennomgå, understreker han.

– Morshjertet vil blø

Birgitte Rørvik Brun er sauebonde på Evenes i Nordland og har stilt sine sauer til disposisjon, slik at hundene får nærkontakt med sau under opplæringen.

– Jeg som er sauebonde må spille på lag med hundeeierene, slik at de kan få en mulighet til å sjekke om deres hund er sauesikker eller ikke, sier hun.

Åse Mette Bergvik har tatt med seg den engelske setteren Felix til sauebonden på Evenes for å få den nødvendige opplæringen.

– Morshjertet mitt kommer til å blø litt, men jeg tror det er nødvendig med tanke på hvor mye skade hundene kan forvolde sauene, sier hun.

(saken fortsetter under bildet)

hundeeier og felix - Åse Mette Bergvik og den engelske setteren Felix. - Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Åse Mette Bergvik og den engelske setteren Felix.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Ulovlig i Sverige

Siv Bremnes er styreleder i Dyrebeskyttelsen Norge avdeling Bodø. Hun mener at slike halsbånd burde være siste utvei.

– Jeg stiller meg tvilende til at Ragnar Bøifot oppfordrer alle hundeeiere til å ta et slikt kurs. Et aversjonstreningkurs burde være siste utvei. En hund med hjerteproblemer kan dø av denne dressurmetoden, påpeker hun.

I Sverige er slike halsbånd forbudt.

– Dyrevernloven forbyr bruk av slike bånd for allmenheten, men det er gjort untak for nødvendig avresjonsdressur av personer som har spesielle kompetansekrav, som instruktørene i Norges Jeger- og Fiskerforbund. Vi jobber mot et totalforbud av slike metoder. Jeg tror at hundene bare blir mer nervøs av denne typen trening og det kan føre til ytteligere angrep, avslutter hun.

.

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.

Flere nyheter

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
- Det norske luftforsvaret er på et lavmål, sier tidligere øverstkommanderende for luftstridskreftene i Nord-Norge. Sprekkdannelser i skroget på F16 setter stadig flere fly på bakken.
Kreftsyke Ken Åge Hansen i Meløy har siden i vår gått gjennom svært tøffe behandlinger og operasjoner. Da han kom hjem på permisjon nå nylig fikk han seg litt av en overraskelse.

Flere nyheter

Radio

Radio Nordnytt

Hør siste radiosending fra NRK Nordland

TV-sending

NRK Nordland

Se TV-sendinger fra NRK Nordland igjen

Nordlandsstemmer

Nordlandsstemmer

Les alle ytringene fra Nordland her