Hopp til innhold

Svinn koster laksenæringa milliarder

Norge ligger på verdenstoppen for svinn, kun slått av Chile og Scotland. – Nå må næringa ta grep, mener fagdirektør.

Laks i merd

HØYE SVINNTALL: Nesten en fjerdedel av norsk laks forsvinner med sykdom og rømming, noe som plasserer Norge på verdenstoppen for svinn.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Brit Hjeltnes

ETTERLYSER HANDLING: – Svinntallet har de siste årene ligger på over 20 prosent, noe som er alt for dårlig, fastslår Brit Hjeltnes, som er fagdirektør for fisk- og skjellhelse hos Veterninærinstituttet.

Foto: Pressefoto

Nesten en fjerdedel av norsk laks forsvinner med sykdom og rømming, noe som plasserer Norge på verdenstoppen hva gjelder svinn, skriver Fiskeribladet Fiskaren.

Dette kaster skygger over tall fra Norges Sjømatråd, som nylig slo fast at eksporten av norsk sjømat stadig når nye rekorder.

– Svinntallet har de siste årene ligget på over 20 prosent, noe som er alt for dårlig. Kun Chile og Scotland er verre. Ser vi utviklingen over noen år ser vi at det har gått i gal retning, sier Brit Hjeltnes, som er fagdirektør for fisk- og skjellhelse hos Veterninærinstituttet.

Et regnestykke utført av Kontali Analyse viser at svinnet koster bransjen flere milliarder av kroner i året.

– Vi har lenge vært velsignet av høye laksepriser, men disse vil nok på sikt gå ned. Da må også svinnet ned om bransjen fortsatt skal tjene penger, fastslår hun.

– Må bedre kunnskapsnivået

Fagdirektøren understreker at det er et sammensatt bilde, og at sykdomsbildet bare er en del av helheten.

– Nøkkelen ligger i å øke kunnskapsnivået hos de som steller med fisken til daglig. Det er de som kan gjøre hele forskjellen, fortsetter hun.

Hun viser til Færøyene, som har vesentlig lavere svinn enn Norge.

– Der ligger svinnet på bare syv-åtte prosent. Så det er helt klart at det er mulig å oppnå helt andre tall enn det som er tilfellet i dag, sier hun.

– Problemet er smoltkvaliteten

Hogne Bleie

STORE VARIASJONER: Hogne Bleie hos Mattilsynet peker på at problemet ligger i smoltkvaliteten hos settefisken.

Foto: Privat

Hogne Bleie er prosjektleder for et nasjonalt fiskehelseprosjekt i regi av Mattilsynet, og tror i likhet med Hjeltnes av bransjen har mye å hente på å bedre rutinene sine.

– Resultatet skulle absolutt ha vært bedre. De fleste tingene peker på at problemet ligger i smoltkvaliteten hos settefisken, sier han.

Bleie viser til enorme variasjoner i overlevelsen hos de enkelte anleggene, og mener mye kan gjøres hos det enkelte anlegg.

– Fisk fra de beste anleggene har en overlevelse på nesten 96 prosent. På andre siden finner vi anlegg som av ulike årsaker har en dødelighet på nesten 30 prosent, forklarer han.

– Hva tenker du om det?

– Et aspekt ved dette er velferden for fisken. Fisk som ikke trives vokser dårlig og gir dårlige økonomiske resultat, i tillegg til at de er mer mottakelige for smittsomme sykdommer. Klarer man å skape gode vekstvilkår for fisken tjener ikke det bare bransjen økonomisk, men man får også bedre forutsigbarhet, avslutter han.