Hopp til innhold

Surfere fra hele verden strømmer til Lofoten

– Vinden er så kald at jeg følte den kunne skjære meg i to. Men Lofoten er det mest eksotiske surfestedet akkurat nå. Det er annereldes enn alt annet, sier den amerikanske surfestjernen Dane Gudauskas.

Bildeserien og videofilmen fra Unstad Lofoten hvor Gudauskas og to andre amerikanske frisurfere jakter på den perfekte bølgen ble nylig presentert i surfemagasinet Surfer under en seanse i California. Da var Marion Frantzen og Tommy Olsen som driver surfecamp i den vesle bygda i Lofoten selvsagt til stede.

– Vi var så stolte. Kjempestas, sier Marion Frantzen til NRK.no.

Lofoten i mrs 2012: Surferne tar på seg sko og sju millimeter tykke våtdraker med varme hetter før de trår forsiktig over islagte rullesteiner på vei ned til Unstadstranda. Før de kommer så langt har surferne vært igjennom en kraftig oppvarming. Temperaturen i vannet ligger på iskalde 2-3 grader.

Den amerikanske frisurferen Dane Gudauskas har reist verden rundt for å surfe, men innrømmer glatt at han ikke var helt forberedt på hva som ville møte han i Lofoten.

– Kulda brant som ild

Ekstremsurfing i Lofoten

Surferne vill teste om Lofoten var «unsurfable», men erobret selv de mektigste bølgene.

Foto: Caters/bulls press / ©Bulls

– Når vannet treffer utildekket hud, brenner det som ild. En vanvittig følelse og veldig ubehagelig. Dersom jeg hadde måttet holdt hodet under vann i mer enn noen sekunder, ville jeg fått en sinnssyk hodepine. Det føltes som om øynene var i ferd med å falle ut, sier Dane Gudauskas.

I halvannen uke var han i Nord-Norge sammen med frisurferkompisene Alex Parker and Keith Malloy.

– Alt i alt var det utfordrende å surfe i såpass tøffe forhold. Men samtidig fullstendig annerledes enn hva vi er vant til i California. Bølgene var fantastiske. Jeg elsket hvert sekund, sier Gudauskas.

Han tror ikke det hadde vært mulig å holde ut kombinasjonen kuldegrader i lufta og lave vanntemeperaturer uten å ha forberedt seg svært godt på forhånd.

– Det var villere og kaldere her enn jeg hadde tenkt meg. Vinden var så sterk at jeg følte den kunne skjære meg i to. Derfor må vite hva man holder på med og ta sikkerhet på alvor.

– Nesten ikke til å holde ut

Ekstremsurfing i Lofoten

VIDEO: Ekstremsurfing på Island og i Lofoten. Foto: Caters/Bulls press.

Med seg på turen til Nord-Norge hadde surferne surfefotografen Chris Burkard (26), som filmet, og har tatt bildeserien som nylig ble brettet ut i Surfer.

– Vi ønsket å se om det kunne gjøres. Og det var på håret. Været var mye værre enn vi hadde forestilt oss, forteller han.

Verst var kulda, men også regn, snø og regn bød på problemer for fotografen.

– Første gang jeg gikk ut i vannet kollapset alle mine vitale organer. Alt blodet styrtet til hjertet mitt for å beskytte det, forteller Burkard.

Han kunne heller ikke ha på seg de samme tykke hanskene som surferne.

– Jeg måtte ha på meg tynne hansker for å kunne håndtere kameraet. Det var nesten uuthodelig. Da jeg kom tilbake til bilen etter å ha filmet en hel dag kunne jeg nesten ikke røre meg. Det var en brutal opplevelse, oppsummerer Burkard.

Surfeboom i Lofoten

Ekstremsurfing i Lofoten

De amerikanske surferne fikk et iskaldt møte med Lofoten.

Foto: Caters/Bulls press / ©Bulls

De fryktløse våghalsene som kom til Lofoten fikk oppleve Nord-Norge på sitt mest ekstreme. I tillegg til monsterbølgene utenfor den 200 meter brede stranda på Unstad, fikk surferne oppleve skikkelig uvær med snøstorm og nordlys under oppholdet.

– De var vilt begeistret. Keith Malloy sa at han aldri hadde opplevd barskere forhold enn på Unstad, sier Tommy Olsen, som sammen med kona Marion Frantzen driver surfecampen på yttersida av Lofoten.

Han forteller at frisurferne reiser verden rundt for å finne nye, uberørte surfesteder. Lofoten er foreslått til Unescos verdensarv-liste og regnet for et av de vakreste naturområdene i verden.

– Sesongen startet allerede i januar, og vi har hatt fullt belegg hele sommeren. I tillegg har vi hatt fire utenlandske filmteam på besøk, sier Marion Frantzen og Tommy Olsen.

Ser lyst på framtida

Samtidig understerker han at de «ekstreme» forholdene gjelder vinterhalvåret.

– Om sommeren er det langt fra ekstremt. Da er surfing i Lofoten en populær familieaktivitet, sier han.

I flere år har ekteparet reist til Hawaii for å markedsføre Lofoten som surfeparadis. Nå begynner turene å bære frukter.

– Jeg ser lyst på framtida. Det er mye flott natur her som bare venter på å bli utnyttet. Charterturisme er ikke veien å gå for Lofoten. Men for dem som driver aktivitetsbasert turisme i det små er det ei framtid her, sier Tommy Olsen til NRK.no.