Hopp til innhold

Kirurg saksøker lokalavis for ærekrenkelser

I 2010 ble kirurgen Rastislav Kunda anklaget for å ha feiloperert pasienter ved Nordlandssykehuset. Nå trekker han Avisa Nordland for retten.

Kirurgen Ratsislav kunda snakker ut

VIDEO: I desember 2011 møtte NRK Ratsislav Kunda på universitetssykehuset i Århus, hvor han er ansatt som sjefskirurg. – Jeg blir aldri ferdig med saken. Jeg vil alltid være kriminalisert, sa han.

Kirurg Rastislav Kunda

Den anerkjente kirurgen ble frikjent av helsetilsynet, men føler seg ennå kriminalisert.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

I juni 2010 slo både Avisa Nordland og VG stort opp på sine forsider det som ble omtalt som «operasjonsskandalen».

Kirurgen Rastislav Kunda og hans utenlandske kollega identifisert med navn og bilde – og beskyldt for å ha lemlestet og fjernet friske organer fra kreftpasienter ved Nordlandssykehuset.

Begge kirurgene ble etter mediestormen frikjent av Helsetilsynet, mens Nordlandssykehuset fikk kritikk fordi operasjonene skulle ha blitt utført i Tromsø.

Saksøker med støtte fra Legeforeningen

Kunda selv ønsker ikke å uttale seg om søksmålet, men hans advokat Synne Bjørvik Staalen sier i en e-post til NRK at de reagerer på identifiseringen, og at de mener medisinske sider ved saken ble feil fremstilt i avisen.

– Ærekrenkelsen skjedde gjennom en rekke artikler i Avisa Nordland sommeren 2010, som omhandlet den såkalte «Nordlandssykehusskandalen». Overskrifter som «Ødela helsa til frisk kvinne», «Ble ødelagt av sykehuset» og «Ble operert for kreft uten å være syk» ble publisert sammen med et helsides bilde av en navngitt Kunda og hans kollega, skriver Staalen.

Hun skriver videre at Avisa Nordland ikke i tilstrekkelig grad korrigerte feilaktige påstander, til tross for at flere andre medier gjorde det.

– Når Rastislav Kunda med støtte fra Legeforeningen nå går til søksmål er det for å markere at Avisa Nordland i denne saken har overtrådt en juridisk grense. PFU hevder at alle leger er mektige samfunnsaktører som må tåle å bli hengt ut. Det er ikke Rastislav Kunda enig i, fortsetter advokaten.

Ble frikjent i PFU

Sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland sier til NRK at han vil være forsiktig med å prosedere saken av respekt for tingrettens behandling.

Men han understreker at Pressens Faglige Utvalg (PFU) allerede har frikjent av avisen.

– De tingene som omhandler identifisering har tidligere vært påklaget, både av Nordlandssykehuset og Legeforeningen til PFU gjennom flere punkter. PFU ga oss enstemmig støtte, fordi de mente identifisering var nødvendig i denne saken, sier han.

Ifølge Avisa Nordland er kravet fra Kunda på 500.000 kroner. Det er satt av fire dager i Salten tingrett til saken.

(artikkelen fortsetter under)

Faksimile til sak om Rastislav Kunda

MASSIV DEKNING: Den første uka ble det publisert nesten 1000 saker om den såkalte kirurgiskandalen.

Foto: Faksimile fra Avisa Nordland og VG

– Blir aldri ferdig med saken

I desember 2011 møtte NRK Ratsislav Kunda på universitetssykehuset i Århus, hvor han er ansatt som sjefskirurg.

Men tida etter at den såkalte «operasjonsskandalen» i Bodø er fortsatt et åpent sår.

– Jeg blir aldri ferdig med saken. Jeg vil alltid være kriminalisert. Ikke bare meg, men også familien min. Det var en ekstrem psykisk belastning. Mitt personlige og profesjonelle liv var ødelagt. Det gode ryktet jeg hadde, vil jeg aldri få tilbake, sa kirurgen til NRK.no.

– En heksejakt

I løpet av en uke skrev norsk media nærmere 1000 saker om «operasjonsskandalen». Mange bruker beskrivelser som skandalekirurger og tabbeleger. I de verste eksemplene sto det at 16 pasienter var døde og at legene hadde solgt organene deres på svartebørsmarkedet.

– Det var løgn og usannheter. Det var tungt å lese at helseministeren vurderer å ta fra deg autorisasjonen. Og det uten at hun engang har snakket med oss. Hun forhåndsdømte oss, og hadde ikke personlige styrke til å be om unnskyldning etterpå, fortalte Kunda.

(artikkelen fortsetter under)

Kirurg Rastislav Kunda

Ratislav Kunda fjerner gallestein ved hjelp av kikkhullskirurgi ved Århus universitetssykehus.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Lykkeland

Den erfarne kirurgen fra Slovakia kunne velge og vrake i jobber da han kom til Nordlandssykehuset i 2008

– Jeg kom ikke til Norge for å forbedre min personlige økonomi. Jeg ønsket å finne det beste stedet i verden for at mitt barn skulle få de beste muligheter. Vakker natur og flotte mennesker. Bodø og Nordland ble vårt hjem. Men det ble ødelagt.

Rastislav Kunda kommer opprinnelig fra det gamle Tsjekkoslovakia.

– Selv ikke mine verste minner fra overvåkingssamfunnet under kommunismen kan sammenliknes med det jeg opplevde ved Nordlandssykehuset, sa han.

Den tidligere ledelsen ved sykehuset står ikke høyt i kurs.

– Jeg måtte lese i avisen at jeg ikke fikk operere. De opptrådte passivt. Det ble komfortabelt for dem, sa han.

I ettertid har den nye sykehusledelsen lagt seg flat og beklaget den personlige og profesjonelle belastningen de to utenlandske legene ble utsatt for.

(artikkelen fortsetter under)

Lillian Olsen ble feiloperert ved Nordlandssykehuset. Nå får hun pasientskade-erstatning.

I desember 2010 fikk Lillian Olsen tildelt erstatning etter feiloperasjonene ved Nordlandssykehuset.

– Ble bedt om å operere

Kunda fortalte at han kjente til funksjonsfordelingen – det vil si hvem i helseforetaket som skulle utføre avansert kirurgi. Ifølge funksjonsfordelingen var det Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

– Fra den aller første ansettelsessamtalen ble vi spurt om å utføre disse operasjonene. Hvilken nyansatt setter seg opp mot sjefens ordre? Ville det smart av meg å si nei? Jeg hadde stor tillit til det norske helsesystemet, og jeg var lojal mot Nordlandssykehuset, mente Kunda.

Sjefene måtte gå

Ved Nordlandssykehuset fikk operasjonssaken store konsekvenser. To sjefer gikk av – fordi denne typen kreftoperasjoner skulle vært gjort i Tromsø.

De som ble oppfattet som syndebukkene ble frikjent i Helsetilsynets rapport. De to kirurgene hadde ikke gjort noe galt. Men for Kunda er den en mager trøst. Han mener norsk media har ødelagt mye for han. Derfor har han under stor tvil sagt ja til å møte NRK i Århus.

– Synes dere i media det er over? Det synes ikke jeg.