Hopp til innhold

Skjuler helseskadelig matolje

Uten å vite om det spiser hver av oss tre kilo skadelig palmeolje hvert år. - Svært uheldig at produsentene ikke informerer om innholdet i maten, mener ernæringsekspert.

Matvarer som inneholder palmeolje
Foto: NRK

En tur i matbutikken byr på utfordringer dersom du vil unngå helseskadelig palmeolje.

Mange dagligvarer inneholder denne oljen, men det er det ofte umulig å vite fordi palmeoljen deklareres som vegetabilsk olje eller fett i innholdslisten.

Så når vi tror vi kjøper varer med sunn vegetabilsk olje, er det ofte palmeolje de inneholder. Uten å vite om det spiser hver enkelt av oss hvert år i gjennomsnitt nesten tre kilo av den skadelige oljen!

14 av 15 matvareprodusenter FBI har vært i kontakt med benytter palmeolje i produktene sine uten å opplyse om det. Margarinprodusenten Mills bruker for eksempel cirka 7000 tonn palmeolje hvert år.

Hvorfor ikke palmeolje?

Svein Olav Kolset

Ernæringsprofessor Svein Olav Kolset kritiserer norske matvareprodusenter.

Foto: Tor Risberg, NRK

Helse- og ernæringseksperter FBI har vært i kontakt med er enige om at den tyktflytende palmeoljen legger seg rundt hjertet og i blodårene.

- Palmeolje øker konsentrasjonen av kolesterol i blodet, noe som igjen kan føre til hjerte- og karsykdom, sier ernæringsprofessor Svein Olav Kolset ved Universitetet i Oslo.

- Derfor er det kritikkverdig at matprodusenter fortsetter å pøse ut produkter med palmeolje, mener han.

Ikke lovbrudd

Loven krever foreløpig ikke merking av palmeolje. Produsentene kan derfor bruke fellesbetegnelsen "vegetabilsk olje" eller "vegetabilsk fett".

- Jeg synes det er svært uheldig at palmeoljen skjuler seg bak denne betegnelsen. Forbrukerne har krav på å få vite at det er palmeolje i matvarene, sier Kolset.

Mange produkter

Her er noen eksempler på matvarer med palmeolje som er deklarert med "vegetabilsk fett" eller "vegetabilsk olje". Informasjonen er hentet inn fra 15 av de store produsentene på det norske markedet som Forbrukerinspektørene har vært i kontakt med. Mengden palmeolje kan variere:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Matprodukter med palmeolje

Produsent:

Produkter med udeklarert palmeolje:

Stabburet

Mia paier

 

Big One pizza

Nortura

Frys kjøttboller i tikkasaus

 

Terina kjøttkaker som hjemmelaget, med brun saus

Findus

Fiskegrateng

 

Fylte laksefileter

 

Fullkornris & sprø grønnsaker

Norgesmøllene

Alle brødblandinger

Lantmannen (Regal)

Flere melmikser (noen av dem er palmeolje-deklarert, andre ikke)

Sætre kjeks

Alle typer unntatt Start kjeks 

Rieber & Søn

Toro supper, sauser og gryter

Tine

Go`morgen vanilje, aprikos og mango/banan (i kornblandingen)

 

Pizzatopping

Mills

Melange margarin

 

Soft margarin

 

Vita hjertegò margarin

 

Vita hjertegò brød

Mesterbakeren

De fleste bakervarer inneholder palme- eller rapsolje, men produsenten har ikke oversikt over hvilke fordi det deklareres kun med vegetabilsk fett/olje fra underleverandøren.

Bakers

Bakers ferske grovbrød

 

Bakers ferske spesialkneip

 

5-kornbrød

 

Gresskarkjernebrød

 

Birkebeiner brød

 

Pølse- og hamburgerbrød (unntatt Bakers proffe)

 

Møllhausen speltbrød

 

Boller og skolebrød

Fjordland

Ferdigretter med brun saus, som svinestek med surkål og poteter, kjøttkaker i brun saus, oksekjøtt i saus, kabonader med kålstuing, poteter og tyttebærsyltetøy.

 

Brelett omega, Brelett rød og Brelett oliven er tilsatt en liten andel kokosfett og palmeolje.

Ekspander/minimer faktaboks

Noen produsenter har begynt å informere om bruken av palmeolje. Disse varene er ikke tatt med i denne oversikten. Andre produsenter har erstattet den helseskadelige palmeoljen med sunnere alternativer.

Reglene endres ikke

Med noen få unntak har verken Mills eller andre store matvareprodusenter konkrete planer om å endre merkingen av sine produkter.

Men regelverket kommer trolig ikke til å bli forandret slik at palmeolje må merkes spesielt, ifølge Arnhild Haga Rimestad, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

- Norge følger regelverket i EU. Et forslag til ny forordning om matvareinformasjon behandles nå av EU-parlamentet. Det er ikke foreslått krav om merking av palmeolje, og Norge kommer ikke til å innføre særordninger, sier hun.

- Men det betyr ikke at vi ikke tar dette alvorlig. Vi spiser for mye mettet fett i Norge, og palmeoljen er en av kildene til det. Det er viktig at inntaket av dette fettet reduseres. Derfor har norske helsemyndigheter spilt inn til EU at det må komme på plass en forskrift som krever obligatorisk merking av mengde mettet fett.

- I utkastet til ny matinformasjonsforordning foreslås det obligatorisk merking av mettet fett for alle matvarer, så vi kan regne med at vi vil få slik merking i fremtiden, sier Haga Rimestad.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Varedeklarasjon

Her er problemet: den usunne palmeoljen blir ofte kamuflert som 'vegetabilsk olje'.

Foto: NRK

Se Fedon Lindberg i nett-TV:

Vil ha merking

Butikkjedene ønsker derimot tydelig merking av palmeolje allerede nå. Det har de gjort på sine egne merkevarer, men nå vil Rema, Coop og Norgesgruppen i tillegg sterkt oppfordre alle sine leverandører om også å merke palmeolje.

- Vi har faset ut palmeolje fra Coops egne merkevarer. Nå er det viktig at også de andre produsentene bytter olje eller i det minste merker den slik at folk selv kan ta et valg, sier Bjørn V. Kløvstad, informasjonsdirektør i Coop Norge.

- Det er viktig at produsentene merker varene med det de faktisk inneholder. Da er merking av denne oljen viktig, sier Martin Klafstad som er innkjøpssjef hos Rema 1000. Det samme mener Per Roskifte, konserndirektør i Norgesgruppen.

ICA nøyer seg med å merke palmeolje på sine egne merkevarer.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)