Hopp til innhold

- E-sigaretter bør tillates

Interessen for elektroniske sigaretter øker i mange land. Men de kan ikke selges i Norge. - Forbudet mot nye nikotinprodukter er feilslått, sier norsk tobakksforsker.

Elektronisk sigarett

Denne sigaretten er elektronisk. En lyspære i enden gjør at den 'gløder'.

Foto: Frederic J. Brown / AFP/Scanpix

Elektroniske sigaretter seiler opp som et alternativ for røykere som ikke greier å slutte.

I Danmark har en importør doblet salget på få måneder, og i USA er omsetningen blitt så stor at helsemyndighetene nå krever mer edruelig markedsføring.

Den batteridrevne e-sigaretten ser til forveksling ut som en hvilken som helst annen sigarett. Forskjellen er at den ikke brenner. I stedet kan man inhalere damp fra en utskiftbar ampulle med oppvarmet vann, nikotin og smaksstoffer.

Produsentene understreker at dampen ikke lukter vondt, og at ingen utsettes for passiv røyking. Fordi e-sigarettene ikke brenner og lager røyk, hevdes det også at de ikke produserer kreftframkallende stoffer og gasser slik tradisjonelle sigaretter gjør.

Ettersom det bare kommer damp kan e-sigarettene brukes innendørs på steder som ellers har røykeforbud. De kan også slukkes og tennes etter behov.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
E-sigarett

Slik ser e-sigaretten ut. Den inneholder en ampulle med nikotin, er batteridrevet og laget av plast.

Foto: DR

Den elektroniske "røyken" finnes både med oppladbart batteri og som engangssigaretter (som tilsvarer en 20-pakning).

For å gi en illusjon av røyking, har de fleste sigarettene en led-lampe i enden som lyser rødt når man inhalerer.

Men det finnes også mer nøytrale utgaver for dem som vil røyke elektronisk på en diskret måte, for eksempel sigaretter formet som kulepenner. Elektroniske piper og sigarer er også kommet på markedet.

LES OGSÅ:

Stiller strengere krav

I USA ber nå myndighetene om mer edruelig markedsføring av den nye typen sigaretter, som er til salgs både på kjøpesentra og ikke minst på nettet.

I et brev til fem av de største distributørene krever det amerikanske Mattilsynet FDA (U.S. Food and Drug Administration) dokumentasjon om produksjonsmetoder, kvalitetskontroll, påstander om at e-sigarettene er ufarlige og faktainformasjon om hva de faktisk inneholder.

Reklamen hevder blant annet at e-sigaretter er et "helt sunt" alternativ til ordinære sigaretter, og at de også kan gjøre det enklere å slutte med tobakk.

Men er det virkelig slik? FDA mener det er forsket så lite på elektronisk "røyk" at man ikke vet mye om avhengighet og mulige skadevirkninger.

Ett spørsmål er hva disse sigarettene eventuelt måtte inneholde av urene stoffer og skadelige kjemikalier i tillegg til nikotinmettet vanndamp.

Dessuten er det ingen aldersgrense på den elektroniske utgaven av sigaretter. FDA frykter at de kan lokke til seg ungdom som ellers ikke ville ha startet med tobakk.

Giftstoffer

Karl Erik Lund

Karl Erik Lund er ekspert på røykeadferd.

Foto: Sjur Sætre / NRK

Tobakksforsker Karl Erik Lund bekrefter at det ikke er gjort mange vitenskapelige undersøkelser av hvordan e-sigaretter påvirker menneskekroppen.

Lund er forskningsleder ved SIRUS (Statens institutt for rusmiddelforskning), der han i en årrekke har jobbet med røykeadferd.

- Vanlige sigaretter tar livet av halvparten av alle som røyker dem. Men det er de mange giftstoffene i røyken, ikke nikotinen i seg selv, som er det store problemet.

- For å få redusert skadene fra tobakk ser jeg ikke bort fra at elektroniske sigaretter kan være et godt hjelpemiddel, sier Lund.

Han mener lite tyder på at e-sigarettene er like farlige som tradisjonell røyking.

- Vi vet riktignok at de i likhet med andre nikotinprodukter har en mildt blodtrykksforhøyende effekt. Men ut fra prinsippet om skadereduksjon bør myndighetene vurdere å tillate elektroniske sigaretter i Norge, sier han.

LES OGSÅ:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Oppheve forbudet?

E-sigarett

Nikotinen i en elektronisk sigarett tilsvarer innholdet i en vanlig 20-pakning.

Foto: Regis Duvignau / Reuters/Scanpix

I Norge er det et generelt forbud mot alle typer nye nikotinprodukter. Karl Erik Lund mener det er på tide å diskutere opphevelse av dette forbudet.

Han viser til at den engelske legeforeningen har gått inn for å forske mer på nye "avleveringsmåter" for nikotin.

- E-sigaretter er én variant, men det finnes mange andre alternative måter å få tilfredsstilt nikotinsuget på. Mineralvann , håndkrem og til og med kjærlighet på pinne – med nikotin – selges i Storbritannia. I Norge er dette forbudt.

- Er det ok å starte med e-sigaretter selv om man aldri har brukt nikotin før?

- Nei, målet må være røykeslutt og totalavhold fra nikotin. Å starte med e-sigaretter vil være meningsløst. Men forbudet mot nye produkter utelukker muligheten for å få ned antall røykere som ellers ikke er i stand til å slutte på egenhånd, sier Lund.

Delte meninger

Som et eksperiment har flere av Lunds røykende kolleger prøvd de nye e-sigarettene.

- Fra noen av dem var det tommelen ned. Andre var begeistret og sa at dette virker etter hensikten. Det eneste unntaket var hun som e-røykte liggende og fikk nikotinvann i munnen. Det var nok ikke spesielt behagelig!

Karl Erik Lund mener distributørene av e-sigaretter er en ny og litt diffus leverandørgruppe som står et sted mellom legemiddelindustrien på den ene siden (som også leverer nikotinprodukter) og en kynisk tobakksindustri på den andre.

- Så dette bør uansett reguleres strengt. Men for å redusere skadene fra tradisjonell røyking og hjelpe folk til å slutte, bør tida være kommet for lempe på det strenge norske totalforbudet, mener Karl Erik Lund.

Noen få norske nettbutikker selger elektroniske sigaretter, men uten nikotinampullene som er det altså er forbudt å omsette i Norge.

Anne Hafstad

Anne Hafstad i Helsedirektoratet ber om dokumentasjon.

Foto: Pressefoto

LES OGSÅ:

Ikke dokumentert

Avdelingsdirektør Anne Hafstad i Helsedirektoratet forteller at norske myndigheter kan gi unntak fra forbudet mot nye nikotinprodukter.

- Men da må det dokumenteres at de ikke inneholder skadelige stoffer, sier hun.

- Vi har mottatt et par søknader om import av e-sigaretter, og har bedt om slik dokumentasjon. Det har vi ikke fått, og dermed er søknadene avslått.

- Oss bekjent er det ikke vitenskapelig påvist hva elektroniske sigaretter egentlig inneholder. Det er ikke bevist at de er mindre helseskadelige enn vanlig røyk, sier Hafstad.

Hun tror også at e-sigaretter kan ha en viss tiltrekningskraft på unge mennesker, som er den viktigste målgruppa i arbeidet med røykeslutt. - Derfor velger vi å opprettholde en streng linje, sier Anne Hafstad.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)